U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Gay Games 1998

Nieuws
Achtergronden
Opinie
Agenda
LinksActie-mail
8 AUG. In de strijd om mensenrechten kan Internet een praktisch en effectief medium zijn voor actievoerders. In de VS is campagnevoeren via Internet al heel gewoon. Ook homo-organisaties maken steeds vaker gebruik van Internet.

'Voor ons is dit het paradijs'
7 AUG. Andrea Baluchovà (22) uit Povarski Bystrica in Slowakije doet mee aan het basketbal. ,,Mijn ouders weten niet dat ik lesbisch ben, mijn broer en zussen ook niet. Zelfs mijn hetero-vrienden durf ik het niet te vertellen.

'Wij zijn niet minder man'
6 AUG. Eduardo Riguera (35) uit Buenos Aires doet mee aan het voetbaltoernooi. ,,Sinds tien jaar is er een verandering gaande in Argentinië. Met de afschaffing van de dictatuur en de intrede van de democratie ontstond ook geleidelijk een gevoel van vrijheid onder de bevolking. Het land is langzaam liberaler en toleranter geworden.

'Ik merk niets van alle heisa'
AMSTERDAM, 5 AUG. Jo Willis (35) uit Chicago doet mee aan het onderdeel karate. ,,Ik wist gewoon niet dat het kon. Ik wist wel dat mannen het antwoord niet waren, maar dat er nog een andere optie was realiseerde ik mij pas toen ik vierentwintig was.

'Grondwet niet voldoende'
Gary CoetzeeAMSTERDAM, 4 AUG. Gary Coetzee (28) uit Johannesburg doet mee aan het zwemmen. ,,Zuid-Afrika is nog lang niet vrij. Homo's komen zelden uit voor hun geaardheid. De hele scene is nogal onderdrukt. We zijn natuurlijk ook de kinderen van een onderdrukkingssysteem. Er is wel iets aan het veranderen, trouwens. Met de gelijke rechten voor de zwarten zijn homo's ook gaan strijden voor hun rechten.

'Je vecht voor begrip'
AMSTERDAM, 3 AUG. Ruth Bar (38) uit Zürich doet op Gay Games in Amsterdam mee aan het badminton. ,,Ik was 23 jaar toen een vriendin mij voorstelde naar een café met alleen maar vrouwen te gaan.

Uit de kast op het Web
Websites als PlanetOut en nieuwsgroepen als nl.roze zijn belangrijke ontmoetingsplekken geworden in de homoseksuele wereld. ,,Juist het semi-anonieme van Internet maakt het communiceren makkelijk.''

That was wild, guys. Do it again!
,,Wil jij de punt van het uitroepteken zijn'', gilt Pim door de nacht. Samen met zijn vriendje is hij, net als ik, gestrand halverwege het traject Utrecht-Amsterdam. Het is 05.00 uur, nog steeds geen nachttrein en de kiosken zijn gesloten.

Homoseksueel hockeyen
In het Amsterdamse café Oosterling hangt een portrettekening van wijlen Simon Carmiggelt. Zijn zo kenmerkende melancholieke blik is goed getroffen.

Homo's bij sportclubs steeds meer geaccepteerd
Ruim 14.000 sporters doen mee aan de Gay Games, van 1 tot 8 augustus in Amsterdam. ,,Zonder de sportbonden zouden we de Gay Games niet op deze schaal kunnen houden'', zegt organisator Jip van Leeuwen.

NRC Webpagina's
8 augustus 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) AUGUSTUS 1998