U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

BSE in het buitenland

Duitsland gaat eco-landbouw sterk stimuleren
(9 februari 2001)
Duitsland gaat onder druk van de BSE-crisis vaart maken met het stimuleren van de biologische landbouw. De landbouwsubsidies zullen sterk worden omgebogen. Boeren die milieuvriendelijk opereren kunnen rekenen op meer geld. "In onze koeien mag alleen nog water, graan en gras terechtkomen."

Brazilië en Canada koersen af op handelsoorlog
(9 februari 2001)
Een conflict over vliegtuigen, gekoppeld aan zorgen over de gekkekoeienziekte BSE, dreigt te leiden tot een handeloorlog tussen Brazilië en Canada en zijn NAFTA-partners.

Spanje verbiedt door BSE rituele schapenslacht
(3 februari 2001)
Na het reglement voor het stierenvechten, dreigt nu ook het grote offerfeest van de moslims in de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla verstoord te worden door maatregelen ter voorkoming van de gekkekoeienziekte.

Texaanse koeien uit het slachtcircuit
(31 januari 2001)
In de Amerikaanse staat Texas zijn gisteren 1.222 koeien vrijwillig opgekocht door het veevoederbedrijf Purina Mills, dat in strijd met de voorschriften beendermeel in zijn product had gemengd. De koeien waren een week in quarantaine gehouden voor onderzoek naar eventuele besmetting met de gekkekoeienziekte BSE.

FAO waarschuwt: ook buiten Europa BSE
(26 januari 2001)
De gekkekoeienziekte zal 'zeer waarschijnlijk' ook opduiken buiten Europa, in landen die veel diermeel hebben geïmporteerd. Die moeten daarom snel maatregelen nemen om hun inwoners en hun vee te beschermen. Een eerste stap zou een stop op het gebruik van diermeel moeten zijn. Deze waarschuwing komt van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Opnieuw BSE-koe in Italië ontdekt
(25 januari 2001)
In Italië is opnieuw een vermoedelijk geval van BSE ontdekt. Het gaat om een vier jaar oude koe uit een boerderij in de buurt van Verona. De leeftijd van het dier en het betrekkelijk lage aantal tests dat is uitgevoerd, vergroten de vrees dat nog meer gevallen worden ontdekt. Italiaanse consumenten laten intussen rundvlees massaal links liggen.

Italië in actie tegen BSE
(22 januari 2001)
Bij BSE-controles in Italië heeft de politie de afgelopen weken bijna 1.500 geslachte koeien in beslag genomen. Ruim 450 mensen zijn aangeklaagd wegens schending van de regels die zijn vastgesteld in verband met de gekkekoeienziekte. Een twintigtal slachthuizen is gesloten.

Spanje heeft twee nieuwe BSE-koeien
(20 januari 2001)
De regering van de Spaanse regio Asturië heeft bevestigd dat twee nieuwe gevallen van de gekkekoeienziekte BSE zijn ontdekt. Daarmee is het aantal koeien met de ziekte in Spanje op zeven gekomen.

Op de Alpenweide zaait BSE ongeloof en woede
(10 januari 2001)
Beieren is het zwaarst getroffen in de Duitse BSE-crisis, die gisteren twee ministers de kop kostte. Hele kuddes worden geslacht. Waanzin, vinden Beierse boeren.

BSE: Verbitterd en misleid
(10 januari 2001)
De Beierse boeren zijn verbitterd en voelen zich misleid. Door criminele voedselproducenten en door hun eigen politici. Nog in augustus wilde de Beierse minister van Volksgezondheid een klacht indienen tegen de Europese Commissie, die alle risicomateriaal liet vernietigen.

Duitsland: BSE van Nederlands product
(29 december 2000)
De Nederlandse fabrikanten van diervoeder hebben 'diep geschokt' geprotesteerd tegen beschuldigingen uit Duitsland dat enkele van de 7 BSE-gevallen daar veroorzaakt kunnen zijn door Nederlands kalvervoer.

Duitsland verward door BSE-crisis
(29 december 2000)
In Duitsland is het voedsel rein, zo dachten de Duitsers. De BSE-crisis slaat daarom extra hard toe bij de oosterburen.

Nederland: naar snelle ontheffing
(8 december 2000)
De nieuwe Europese maatregelen tegen de verspreiding van BSE kosten de Nederlandse sector opgeteld 1 2 miljard gulden. Dat schat Jan-Cees Vogelaar, voorzitter van de vakgroep veehouderij van LTO-Nederland. Daarbij gaat het om de kosten voor het extra testen op BSE, de stijgende prijs voor het diervoer zonder diermeel en de gedaalde prijs voor rundvlees.

België: 'stockeren', dan verbranden
(8 december 2000)
In België moeten volgens het ministerie van Landbouw 260.000 tot 280.000 runderen van boven de dertig maanden worden getest. De Boerenbond in Leuven telt ook de 'twijfelgevallen' onder de dertig maanden mee en komt op 400.000 tests.

Frankrijk: energie uit diermeel
(8 december 2000)
Frankrijk wil de karkassen van te vernieti gen runderen niet simpelweg verbranden. Volgens prefect Jean-Paul Proust is die methode duur en zonder "toegevoegde waarde". Proust is door de Franse regering belast met de opslag en de vernietiging van diermeel, waarvan het totale gebruik in Frankrijk op 14 november, eerder dan elders in Europa, verboden werd.

Duitsland: honger dreigt voor kalfjes
(8 december 2000)
Met een algemeen verbod op diermeel sinds zaterdag en verplichte BSE-tests voor koeien ouder dan dertig maanden sinds woensdag loopt Duitsland een paar weken voor op Europa. De Duitse haast is ingegeven door de schok die de twee BSE-gevallen teweeg hebben gebracht in een land met de illusie dat eigen vlees vrij van vreemde smetten was.

NRC Webpagina's
30 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad