Opnieuw BSE-koe in Italië ontdekt
Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 25 JAN. In Italië is
opnieuw een vermoedelijk geval van BSE ontdekt. Het gaat om een vier
jaar oude koe uit een boerderij in de buurt van Verona. De leeftijd van
het dier en het betrekkelijk lage aantal tests dat is uitgevoerd,
vergroten de vrees dat nog meer gevallen worden ontdekt. Italiaanse
consumenten laten intussen rundvlees massaal links liggen.
Binnen een paar dagen moet verder onderzoek definitief uitwijzen of het
geslachte dier inderdaad leed aan BSE. De koe is opgegroeid op een
boerderij met een zestigtal andere koeien. De politie heeft beslag
gelegd op deze dieren en is een onderzoek begonnen naar het gebruikte
veevoer. Op verscheidene plaatsen zijn de afgelopen dagen
onregelmatigheden ontdekt met veevoer. Sinds 1994 is het gebruik van
diermeel verboden, maar zeker tot 1997 is dat verbod op grote schaal
ontdoken. Bovendien is gebleken dat functionarissen van het ministerie
van Gezondheid nog in 1998 hebben gepleit voor het toelaten van 0,15
procent diermeel in veevoer, omdat dat geen gevaarlijke hoeveelheid zou
zijn. Eerder deze maand is BSE geconstateerd bij een koe uit een
boerderij bij Brescia. Tot dan toe waren Italiaanse koeien BSE-vrij, al
is in 1994 BSE geconstateerd bij twee koeien die waren geïmporteerd
uit Engeland. Het laboratorium in Padua, in de noordoostelijke regio
Veneto, waar het BSE-onderzoek is uitgevoerd, heeft tot nu toe
tweehonderd tests gedaan. Ongeveer veertig procent van het Italiaanse
rundvlees komt uit de Veneto. Regiobestuurder Giancarlo Conta,
verantwoordelijk voor landbouw en handel, pleitte voor de instelling van
een nationaal crisiscentrum.
In heel Italië zijn sinds het begin van de maand bijna 8.000 BSE-
tests uitgevoerd. Minister van Gezondheid Veronesi waarschuwde gisteren
tegen een psychose. Tot een paar weken geleden leken de consumenten te
vertrouwen op officiële uitspraken dat het eten van Italiaanse
rundvlees geen gevaar opleverde. Maar na de ontdekking van BSE bij
Italiaanse dieren nemen veel consumenten het zekere voor het onzekere en
stappen over op andere gerechten.