U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Duitsland gaat eco-landbouw sterk stimuleren

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 9 FEBR. Duitsland gaat onder druk van de BSE-crisis vaart maken met het stimuleren van de biologische landbouw. De landbouwsubsidies zullen sterk worden omgebogen. Boeren die milieuvriendelijk opereren kunnen rekenen op meer geld. "In onze koeien mag alleen nog water, graan en gras terechtkomen."

Dat zei Renate Künast (Groenen), de nieuwe minister voor Landbouw en Consumentenbelangen in haar regeringsverklaring, die ze gisteren in de Bondsdag te Berlijn presenteerde.

"Het BSE-schandaal markeert het einde van de landbouwpolitiek-oude- stijl", zei Künast. Ze kondigde een ingrijpende koerswijziging aan in de Duitse landbouwpolitiek, die ertoe leidt dat binnen tien jaar het aandeel van de biologische landbouw van 2,5 procent naar 20 procent wordt vergroot.

Ze onderstreepte dat de BSE-crisis een "historisch venster" op de toekomst van de landbouwpolitiek heeft geopend. Tot nog toe zijn in Duitsland 28 gevallen van gekkekoeienziekte vastgesteld. De consumptie van rundvlees is met 80 procent afgenomen. Volgens Künast kan het vertrouwen van de consument alleen worden teruggewonnen als serieus gekozen wordt voor een gezonde landbouw en er niet uitsluitend wordt ingezet op massaproductie van goedkoop vlees en groente.

"We willen geen overschotten produceren maar kwaliteit", zei Künast, ofwel Klasse statt Masse. Künast zei dat er jaarlijks 27 miljard mark wordt uitgetrokken voor subsidies aan de landbouw. Ze wil de biologische landbouw en milieuvriendelijke veehouderij prioriteit geven. Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op het gebruik van antibiotica in veevoer. Boeren krijgen ook alleen een subsidie, als ze niet meer dan twee stuks grootvee per hectare houden.

Na haar toespraak werd ze gefeliciteerd door Gerd Sonnleitner, de voorzitter van de Boerenbond in Duitsland. Hij prees Künast voor haar geëngageerde toespraak. Maar aan gezondere productie hangt wel een hoger prijskaartje, aldus Sonnleitner.

Ook Angela Merkel, oppositieleidster en voorzitter van de CDU, zei dat haar partij de minister zal steunen bij een herstructurering van de landbouwpolitiek. Maar volgens haar mogen traditionele bedrijven niet worden verwaarloosd.

NRC Webpagina's
9 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad