U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Landbouw

LTO

Uitleg mond- en klauwzeer (BBC)

Dossier Voedingsschandalen


Brits platteland verlamd

Besmettelijk virus grijpt om zich heen

Door onze correspondent HANS STEKETEE
LONDEN, 27 FEBR. De Britse mond- en klauwzeerepidemie breidt zich snel uit. Gisteren werden opnieuw vijf gevallen bevestigd bij vier boerderijen en een abattoir, wat het totaal op twaalf brengt. Bij honderden verdachte boerderijen wordt op het virus getest. Quarantainemaatregelen verlammen het platteland en de voedselvoorziening voor onbepaalde tijd.

Nick Brown, de Britse minister van Landbouw, beloofde zijn Europese collega-ministers tijdens een Landbouwberaad in Brussel gisteren naar geen enkel land ter wereld vlees of vee te zullen exporteren tot de zeer besmettelijke ziekte volkomen is verdwenen. Hij suggereerde dat het Britse vervoersverbod voor vee zal worden verlengd.

Hoge ambtenaren bij het ministerie van Landbouw speculeerden gisteren tegenover de BBC dat militante milieu-activisten het besmettelijke virus doelbewust hebben verspreid om de intensieve veehouderij in diskrediet te brengen.

Maar Jim Scudamore, hoofd van de veterinaire gezondheidsdienst, noemde illegale import van besmet vlees uit Azië of Zuid-Afrika dat in veevoer is terechtgekomen als meest waarschijnlijke bron van de ziekte.

Het virus zou vanuit een boerderij in Northumberland zijn overgewaaid naar twee of drie andere boerderijen en daarna via een grote veemarkt in Carlisle in het noordwesten en een exportbedrijf in Devon in het zuidwesten verder zijn verspreid.

In de week voor het vrijdag afgekondigde vervoersverbod, toen de uitbraak al dagenlang bekend was, zijn nog zeker 25.000 schapen via drie markten over het land verdeeld. En het bedrijf in Devon exporteerde vrijdag nog 348 schapen via Dover en de Franse haven Duinkerken naar Duitsland.

Zo'n 25.000 schapen, varkens en koeien zijn tot nu toe met mond- en klauwzeer besmet en vele duizenden stuks vee zullen de komende dagen gedood en verbrand moeten worden in een poging de verspreiding alsnog in te dammen.

Tot nu toe zijn 1.600 varkens, 1.800 koeien en 3.500 schapen gedood om op brandstapels vernietigd te worden.

De Britse regering van premier Blair zet intussen alle zeilen bij om zo min mogelijk politieke schade op te lopen. Zijn Tory-voorganger John Major moest mismanagement van de BSE-crisis duur betalen. Blair zei gisteren "alles" te zullen doen om de ziekte uit te roeien en om boeren te compenseren. Ook boeren die de ziekte niet op hun bedrijf hebben, maar inkomsten derven zouden voor een compensatie in aanmerking komen.

De crisis valt samen met het onofficiële begin van de verkiezingscampagnes. Een vroege verkiezing, in april, is niet langer waarschijnlijk. De helft van de graafschappen Noord- en Zuid-Devon in het zuidwesten van Engeland, waaronder het natuurgebied Dartmoor waar zo'n 40.000 schapen grazen, is uitgeroepen tot gevarenzone. De overheid overweegt wandelaars de toegang tot natuurgebieden zoals Dartmoor en Exmoor formeel te verbieden. Een eerder verzoek natuurgebieden te mijden, werd afgelopen weekeinde massaal genegeerd. Parken met kuddes herten zijn al gesloten.

Bezoekers in de dierentuin van Londen moeten hun schoenen ontsmetten.


Zie ook:

Vrees groeit voor uitbreiding ziekte (26 februari 2001)
Nederland: vervoersverbod schapen (26 februari 2001)
In lekvrije wagen naar destructor (26 februari 2001)
Bedrijven met Brits vee stil geruimd (24 februari 2001)
Brinkhorst denkt aan noodvaccinatie (23 febuari 2001)
Engeland mijdt het platteland en staakt de jacht (23 februari 2001)
'Vlees was vroeger ongezonder' (23 februari 2001)
'Moet mijn boerderij nu ook in plastic?' (23 februari 2001)
Mond- en klauwzeer treft ook Argentinië (23 februari 2001)
Brinkhorst gelast alle runder- en varkensmarkten af (22 februari 2001)

NRC Webpagina's
27 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad