U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij

Brinkhorst gelast alle runder- en varkensmarkten af

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 22 FEBR. Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft alle veemarkten waar zogenoemde evenhoevigen (runderen, varkens, geiten en schapen) worden verhandeld met onmiddelijke ingang afgelast. De maatregel is nodig omdat in de Britse provincie Essex de dierziekte mond- en klauwzeer (MKZ) is geconstateerd bij enkele schapenhouders.

Ook in België zijn de veemarkten voorlopig verboden.Veehandelaren zijn inmiddels ingelicht. De zeer besmettelijke, maar voor mensen ongevaarlijke dierziekte, moet koste wat kost buiten Nederland worden gehouden, vindt de minister. Gisteren legde hij de handel in schapen al stil. Nederland importeert jaarlijks honderdduizenden stuks vee uit Engeland. Inmiddels zijn zeven Nederlandse bedrijven die vee importeren uit Groot-Brittannië geblokkeerd: er mag geen vee meer in of uit, gereedschap moet worden gedesinfecteerd en ook bezoekers van de verdachte bedrijven moeten maatregelen treffen om te voorkomen dat zij het virus verspreiden.

De Rijksdienst voor de Keuring voor Vee en Vlees (RVV) test momenteel de veestapel van deze zeven bedrijven. Naar verwachting zal in de loop van morgen duidelijk zijn of er besmettingsgevallen zijn onder het vee. Vooralsnog heeft de RVV slechts negatieve resultaten uit de tests verkregen, aldus een woordvoerder van Brinkhorst.

Alleen de markten voor paarden (eenhoevigen), pluimvee, honden en katten mogen doorgaan.

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad