U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Stunt legt 'zakazoega' bloot
Een Russische pr-firma heeft gisteren dertien Russische kranten in grote verlegenheid gebracht. Tegen relatief geringe betalingen bleken de kranten bereid een advertentie te vermommen als nieuwsbericht.

Hersens groeien in de bibliotheek
Een slordig ogende krullenkop doet open en kijkt zenuwachtig lachend in de lens van de camera. Een ietwat opdringerige stem buiten beeld, type Frans Bromet, vraagt hem naar de tatoeage op zijn rug. Ja hoor, de jongen wil wel even laten zien dat hij de beeltenis van voetballer John de Wolf met zich meedraagt.

Onthoofd lichaam is van Gongadze
Het onthoofde lichaam dat in november vorig jaar in Kiev werd gevonden is van de journalist Georgiy Gongadze, die een van de scherpste critici van het bewind van president Leonid Kuchma was. Dit is gisteren door het openbaar ministerie in de Oekraïne bekendgemaakt. Justitie toonde tot voor kort weinig belangstelling voor de zaak, die is uitgegroeid tot het grootste politieke schandaal in het land sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie elf jaar geleden. Kuchma is er door de oppositie van beschuldigd zelf achter de verdwijning van Gongadze te hebben gezeten. Hij bestrijdt dat. (AP, Reuters)

Syrië satirisch blad rijker
In Syrië is gisteren voor het eerst sinds 38 jaar een satirisch blad uitgekomen. Addomari (lantaarnopsteker) heeft in zijn eerste nummer voorzichtigheidshalve vooral de Amerikanen als mikpunt gekozen. Syrische functionarissen blijven gespaard. Eigenaar/hoofdredacteur Ali Ferzat schrijft in een hoofdartikel op de voorpagina dat "de beste manier om de zaken te veranderen is de huidige situatie en de huidige problemen te bespotten". De eerste 50.000 exemplaren waren meteen uitverkocht. Ferzat hoopt deze week in totaal 200.000 exemplaren te verkopen. (AP, AFP)

3Com stuurt 1.200 mensen naar huis
Bij het Amerikaanse 3Com, fabrikant van apparatuur voor computernetwerken, verdwijnen wereldwijd 1.200 van de ruim 10.000 banen. De maatregel maakt deel uit van een in januari aangekondigd bezuinigingsplan om het hoofd te bieden aan de groeivertraging in de ICT-industrie. Het bedrijf neemt over het lopende kwartaal een voorziening van 40 tot 60 miljoen dollar voor de reorganisatie, die een kostenbesparing van tot 225 miljoen dollar (540 miljoen gulden) per jaar moet opleveren. (AP)

Vertraging omzetgroei Texas Instruments
De Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments heeft de prognose voor zijn omzetgroei opnieuw verlaagd wegens de afkoeling in de ICT-markt. Het bedrijf stopt met het aannemen van nieuw personeel en biedt werknemers vervroegd pensioen aan om de kosten te drukken. Zo'n 500 tot 800 van de 42.400 werknemers zullen hierdoor vrijwillig vertrekken, zo verwacht de chipproducent. Texas Instruments gaat er nu van uit dat de omzet 20 procent lager uitkomt dan in het vierde kwartaal van 2000, in plaats van de eerder voorspelde 10 procent. In de laatste drie maanden van vorig jaar bedroeg de omzet ruim 3 miljard dollar (7,2 miljard gulden), 15 procent meer dan een jaar eerder. (AP)

Sega schrapt 300 700 banen
Het Japanse elektronicabedrijf Sega, vooral bekend van de spelcomputers, schrapt 300 tot 700 banen, ofwel 12 procent van zijn personeelsbestand. Dit is het gevolg van de beslissing te stoppen met de productie van de spelcomputer Dreamcast, zo heeft Sega gisteren bekendgemaakt. De maatregel levert kostenbesparingen op ter waarde van 1,9 miljard yen (39,47 miljoen gulden) per jaar. Sega moet wel een eenmalige voorziening treffen van 1,3 miljard yen voor pensioenuitkeringen aan werknemers die vrijwillig vertrekken. (AFP)

Snelle opmars voor dvd
De videofilm op dvd (digitale versatile disc) is bezig met een snelle opmars. Het aantal verkochte schijfjes nam vorig jaar met 280 procent toe tot 1,9 miljoen stuks. De omzet uit verkoop kwam uit 117 miljoen gulden, een groei van 266 procent. Er werden 3 miljoen dvd's verhuurd, een stijging van 200 procent vergeleken met een jaar eerder, aldus brancheorganisatie NVPI. De totale omzet van films voor thuis (video en dvd) kwam uit op 600 miljoen gulden, een stijging van 24 procent vergeleken met 1999. De omzet van video's kwam 6 procent hoger uit op 229 miljoen gulden. (ANP)


Morgen komt de commissie-Oosting met haar rapport over de vuurwerkramp in Enschede. In Dossier Enschede op de website van NRC Handelsblad kunt u lezen hoe het onderzoek naar de ramp verliep, vindt u reportages uit het rampgebied en kunt u discussiëren over vuurwerk en veiligheid. Verder biedt het dossier interessante verwijzingen naar andere websites, en de verslagen van brandweer en politie over de ramp.
(www.nrc.nl/W2/Lab/Enschede)

NRC Webpagina's
27 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad