U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
De ontslagbrief van Peper

Portret: Bram Peper, Partijstrateeg

Wat vindt u? Moest Peper aftreden?

Den Haag


Reacties op het aftreden van minister Peper

Tweede-Kamerfracties / Collega-ministers / Maatschappelijke organisaties / Rotterdamse politiek / Antilliaanse premier

  • Tweede-Kamerfracties:

    PvdA: 'Moeilijk en pijnlijk moment'
    Melkert (fractievoorzitter): ,,Voor iedereen binnen de PvdA is het zuur dat Peper is opgestapt. Het is een moeilijk en pijnlijk moment. Het zoeken naar een opvolger gaat veel tijd kosten. Ik heb nog niet met staatssecretaris Cohen van Justitie over de opvolging gesproken. Het gesprek dat Cohen en ik hadden ging over minderjarige asielzoekers en niet over de eventuele opvolging van Peper.''

    VVD: 'Persoonlijke tragedie'
    Dijkstal (fractievoorzitter): ,,Het ministerschap is een bijzonder ambt. Het vrijwillig afstand doen daarvan is daarom altijd een persoonlijke tragedie. De VVD heeft begrip voor de redenen die de heer Peper aanvoert. Derhalve aanvaarden wij niet alleen zijn besluit, maar hebben wij er ook respect voor."

    D66: 'Onmogelijke situatie ontstaan'
    De Graaf (fractievoorzitter): ,,Ik begrijp de heer Peper in zijn beweegredenen. Los van de inhoud van het rapport was inmiddels een onmogelijke situatie ontstaan. De integritiet van de minister van BZK mag en kan niet ter discussie staan. Of de inhoud van het rapport van de Rotterdamse gemeenteraad zelf voldoende aanleiding zou zijn geweest voor het aftreden moet worden afgewacht."

    CDA: 'Analyse had eerder gemaakt kunnen worden'
    De Hoop Scheffer (fractievoorzitter): ,,Het aftreden is op een verrassend moment gekomen. Maandenlang hebben we gewacht op het onderzoeksrapport van de COR en nog voordat het verschijnt stapt de minister op. Peper stelt in zijn verklaring dat hij de inhoud van het rapport niet kent. Anderzijds voert hij als argument aan dat hij als minister niet de mogelijkheid zou hebben om op het rapport te reageren en het aan te vechten. Dat wekt de indruk alsof er wel degelijk een relatie met het rapport bestaat. Zo niet, dan blijft de vraag of deze analyse niet eerder gemaakt had kunnen worden."

    GroenLinks: 'Terugtreden roept vragen op'
    Rosenmöller (fractievoorzitter): ,,Het moment van zijn terugtreden roept vragen op, zeker gezien de motivatie die de minister voor zijn ontslag geeft. Hij beroept zich op het belang van het openbaar bestuur dat geschaad zou worden door de aanhoudende aantijgingen en geruchten rond zijn persoon. Die motivatie zou echter in een veel eerder stadium al tot terugtreden geleid kunnen hebben. Nu de minister hiermee gewacht heeft tot vlak voor het verschijnen van het rapport over zijn declaratiegedrag als burgemeester van Rotterdam, overtuigt deze verklaring niet."

    SP: 'Opheldering van de minister-president'
    Marijnissen (fractievoorzitter): ,,De SP-fractie heeft met verbazing kennis genomen van het besluit Peper. Vier dagen voor de openbaarmaking van de conclusies van de commissie uit de Rotterdamse gemeenteraad, heeft de heer Peper besloten de eer aan zichzelf te houden. En dat is, in het licht van zijn eerdere uitlatingen dat er niets aan de hand zou zijn, wel erg merkwaardig. Enige conclusie die er over blijft: Peper heeft voorkennis, en weet dus waar de commissie vrijdag mee komt, heeft zelf geconcludeerd dat hij geen adequate verdediging heeft, en heeft daarom voor de enige resterende oplossing gekozen, een voortijdig vertrek. Ik wil de minister-president bij het mondelinge vragenuur om opheldering vragen over de precieze achtergronden."

    ChristenUnie (RPF/GPV): 'Terechte conclusie'
    ,,In zijn afscheidsbrief heeft minister Peper terecht de conclusie getrokken dat de voortdurende berichtgeving over zaken die zijn integriteit raken en zijn verdediging daartegen, niet te verenigen zijn met de voortzetting van het ministerschap. De fracties betreuren het overigens wel dat langzamerhand het beeld is ontstaan dat Peper niet meer onbelemmerd kan functioneren als minister, zelfs niet als het rapport van de gemeenteraadscommissie Rotterdam uiteindelijk zou meevallen. De fracties hopen dat de discussies in politiek en media de komende tijd echt zullen gaan over de belangen van het openbaar bestuur."

    SGP: 'Peper had misschien eerder moeten aftreden'
    Van der Vlies (fractievoorzitter): ,,Het besluit van minister Peper om af te treden is gegeven de omstandigheden verstandig en begrijpelijk. De analyse van de minister is juist dat door de onststane en aanhoudende discussies rond zijn persoon, het aanzien en het gezag van de overheid en het openbaar bestuur is beschadigd. Een minister die tot die eerlijke conclusie komt - ook al is die, vooral ook in het persoonlijke vlak, nog zo pijnlijk - doet er goed aan daaraan de enig juiste consequentie te verbinden, en dat is aftreden. De vraag is echter wel of, gezien zijn eigen motivatie, de minister niet beter eerder had kunnen aftreden."


  • Collega-ministers:

    Kok (PvdA, premier)
    'Wijs besluit'

    ,,Het vertrek van Peper is een pijnlijk verlies. Peper was een minister van kwaliteit en kaliber. Hij heeft een buitengewoon gewetensvolle afweging gemaakt en dat is een wijs besluit geweest. Ik ben een collega kwijt, een goede collega. Ik heb een zwaar gemoed, het tegendeel van opgelucht. Ik heb geen aanleiding om aan de integriteit van Peper te twijfelen."

    Jorritsma (VVD, vice-premier, Economische Zaken)
    'Tijdstip opstappen onverwacht

    ,,Ik snap zijn besluit, hij heeft zich niet kunnen verdedigen. Maar het tijdstip van het vertrek kwam voor mij onverwacht. Peper is een bijzondere man. Dacht voortdurend diep na. Daar houd ik van."

    De Vries (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid)
    'Intellectueel van formaat'

    ,,Peper kon creatief met dossiers omgaan, hij is een intellectueel van formaat. En bovendien is hij een goede vriend van mij. Het aftreden is buitengewoon jammer. Ik wist dat Peper al enige tijd bezig was met af te wegen in hoeverre hij nog als minister kon blijven functioneren, toch had ik vooraf geen signalen dat hij maandag zijn opstappen bekend zou maken."

    Korthals (VVD, Justitie)
    'Aftreden beetje vroeg'
    ,,Ik had niet verwacht dat Peper nu al zou aftreden. Ik vind het een beetje vroeg omdat de inhoud van het COR-rapport nog niet bekend is. Peper was een goede collega waarmee ik goed overweg kon. Ik heb al wel een opvolger voor Peper in gedachten, maar het is niet aan mij om daarover nu iets te zeggen"


  • Maatschappelijke organisaties:

    Vereniging van Nederlandse Gemeenten:
    Voorzitter Van den Berg: ,,Peper was een man van de gemeenten. Hij had een goede visie op de ontwikkelingen van het openbaar bestuur in Nederland."

    Interprovinciaal Overleg:
    Voorzitter J. van Kemenade: ,,Peper heeft zich met overtuiging en intellectuele kwaliteit ingezet voor het openbaar bestuur. Het is een moedig en wijs besluit van Peper om ontslag te nemen."

    Nederlandse Politiebond:
    Voorzitter Van Duijn: ,,Het vertrek van Peper zorgt voor vervelende gevolgen op het departement van Binnenlandse Zaken. De Tilburgse burgemeester Stekelenburg moet Peper opvolgen. Peper was een redelijk goede politieminister."

    Politiebond ACP:
    Voorzitter Vogel: ,,Stekelenburg lijkt een goede kandidaat om Peper op te volgen. Hij heeft een buitengewoon heldere visie op het politiewerk en op zaken van openbare orde."


  • Rotterdamse politiek:
    PvdA: ,,Een trieste dag voor het openbaar bestuur in Nederland en een trieste dag voor Peper. De reden voor het opstappen, namelijk dat hij zich in vrijheid wil kunnen verdedigen, begrijp ik niet goed. Peper heeft zich in het rapport al kunnen verdedigen. Ik snap niet wat hij daaraan denkt toe te voegen.
    CDA: ,,Emoties hebben een grote rol gespeeld bij het besluit van Peper. Het is een opvallende stap, vooral omdat Peper toch steeds van plan leek het gevecht aan te gaan. Niemand weet was zich het afgelopen weekeinde in huize Peper heeft afgespeeld."
    VVD: ,,We moeten niet vergeten wat Peper voor de stad Rotterdam gedaan heeft, dat is de andere kant van de medaille. Hij heeft een grote staat van dienst. Vrijdag zullen we zien of Peper redenen had om af te treden.
    SP: ,,We zijn met stomheid geslagen."
    SGP/GPV/RPF: ,,Het is jammer dat Peper zich niet verantwoordt in de Tweede Kamer. Daarmij bewijst hij de democratie geen dienst."

  • Pourier, premier van de Antillen:
    ,,Zowel Peper als zijn echtgenote zijn goed op de hoogte van onze eilanden. De Antillen konden altijd rekenen op hun medewerking. Het is nu maar weer afwachten en hopen dat zijn opvolger ook veel affiniteit heeft met de Antillen."




    Zie ook:

    Peper besprak rapport niet met B en W en raad (9 maart 2000)
    Minister Peper overtreedt regels voor dienstauto (2 maart 2000)
    Peper dreigt raadscommissie met de rechter (25 februari 2000)
    Ministerie van Peper betaalde reis echtgenote (19 februari 2000)
    Rotterdam reist pas soberder na vertrek Peper (10 februari 2000)
    Peper moet declaraties laten zien (10 februari 2000)
    Accountantsverklaring zegt niet alles (9 februari 2000)
    Peper gaat in hoger beroep om declaratie (5 februari 2000)
    Peper alsnog naar raadcommissie (26 januari 2000)
    De manoeuvres van Bram Peper (25 januari 2000)
    Commissie: Peper kon stukken inzien (24 januari 2000)
    Peper krijgt van commissie geen inzage stukken (20 januari 2000)
    Peper en Rotterdam (3 november 1999)
    Peper, Kroes vragen krant opheldering (2 november 1999)
    Peper voert overleg met premier Kok (29 oktober 1999)
    Na Peper kwam omslag in declaratiecultuur (28 oktober 1999)

  • NRC Webpagina's
    13 MAART 2000


    ( a d v e r t e n t i e s )

    24/7 Media Europe ad

    24/7 Media Europe ad

    24/7 Media Europe ad

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)