U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Gemeente Rotterdam

Peper alsnog naar raadscommissie

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 26 JAN.Minister A. Peper (Binnenlandse Zaken), oud-burgemeester van Rotterdam, zal zich alsnog laten horen door de Rotterdamse raadscommissie die zijn declaraties onderzoekt.

Dit is vanmiddag bevestigd door een woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester I. Opstelten, die heeft bemiddeld tussen Peper en de raadscommissie. Peper, die gisterochtend overlegde met premier Kok, heeft daarna besloten af te zien van juridische actie tegen de raadscommissie, zoals zijn advocaat J. Mentink de laatste dagen publiekelijk adviseerde. Daarmee beoogde Mentink voorinzage af te dwingen in de stukken over Pepers declaraties die forensische accountants van KPMG voor de commissie hebben verzameld.

Afgesproken is nu dat Peper inzage krijgt in deze documenten zodra hij in het onderhoud met de commissie geen spontaan antwoord kan produceren. Dan mag hij de stukken meenemen om zich grondig op een volgend gesprek met de commissie voor te bereiden. Deze formule was volgens voorzitter M. van Ravesteyn van de commissie reeds aan Peper voorgehouden, voordat hij afgelopen zaterdag een gesprek met de commissie afzegde. Pepers advocaat Mentink bestreed dat eerder.

De toezegging van Peper alsnog voor de commissie te verschijnen volgt op een vertrouwelijk overleg, gistermiddag, tussen minister R. van Boxtel (die de zaak-Peper namens het kabinet behartigt), de Rotterdamse burgemeester Opstelten en de Zuid-Hollandse commissaris van de koningin, D. Luteijn. Volgens de woordvoerder van Opstelten betrof het "een zeer verhelderend gesprek", dat tot stand kwam na "intensief contact" met Van Boxtel, nadat afgelopen zaterdag het gesprek van de commissie met Peper geen doorgang vond. , ,Iedereen gaat ervan uit dat de raadscommissie nu alsnog op korte termijn met Peper zal spreken", aldus de woordvoerder.

Hij bestreed dat Opstelten, die eerder zei dat hij het wegblijven van Peper 'betreurde', bij Van Boxtel was ontboden. Peper wilde vanmorgen via een woordvoerder geen mededelingen doen.

Het onderzoek van de raadscommissie behelst de declaraties van Peper in de periode 1986-1998. Ook declaraties van andere (oud-)leden van B en W worden onderzocht.

De commissie onderzoekt behalve de rechtmatigheid van declaraties ook de doelmatigheid en functionaliteit van representatie-uitgaven.

De onderzoekscommissie heeft eerder anonymi de mogelijkheid gegeven over Pepers declaraties verklaringen af te leggen. Premier Kok bekritiseerde dit eerder.

Voorzitter F. Korthals Altes van de Eerste Kamer zei gisteren voor de NOS dat de onderzoekscommssie incorrect opereert. Ook vindt hij de opdracht te ruim.


Zie ook:

De manoeuvres van Bram Peper (25 januari 2000)
Commissie: Peper kon stukken inzien (24 januari 2000)
Peper krijgt van commissie geen inzage stukken (20 januari 2000)
Peper en Rotterdam (3 november 1999)
Peper, Kroes vragen krant opheldering (2 november 1999)
Peper voert overleg met premier Kok (29 oktober 1999)
Na Peper kwam omslag in declaratiecultuur (28 oktober 1999)

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)