U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Gemeente Rotterdam

Kok ziet 'WOB-hype'

Peper gaat in hoger beroep om declaratie

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 5 FEBR. Minister Peper (Binnenlandse Zaken) heeft besloten in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Alkmaar om de declaraties die hij indiende als minister van Binnelandse Zaken openbaar te maken.

Afgelopen dinsdag bepaalde president mr. M. Zijp, dat Peper binnen tien dagen alle onderliggende bescheiden van zijn declaraties als minister openbaar moet maken. Minister-president Kok maakte de stap van Peper gisteren na afloop van het kabinetsberaad bekend. Eerder op de dag had de premier daarover met de grieperige minister gebeld.

De zaak tegen Peper is aangespannen door freelance journalist D. Berts, die daartoe een beroep op de Wet openbaar bestuur (WOB) heeft gedaan. Hoger beroep bij de Raad van State heeft volgens Kok een zogenoemde schorsende werking, zodat Peper in elk geval niet binnen tien dagen na afgelopen dinsdag gevolg moet geven aan de uitspraak.

Kok noemde de stap van Peper gisteren verstandig, omdat naar zijn idee de Raad van State duidelijkheid moet worden geven over de vraag of de WOB inderdaad van bewindslieden verlangt dat zij "individuele declaraties tot in de details in de openbaarheid brengen." Kok desgevraagd: "Ik vind dat het antwoord daarop 'nee' behoort te zijn." Hij voegde daar onmiddellijk aan toe er zelf geen seconde van wakker te liggen als er een dergelijk verzoek zou worden gedaan en dat het ook bij het hoger beroep van zijn collega Peper uitdrukkelijk niet om 'onwil' gaat.

Kok liet doorschemeren dat intussen verscheidene media WOB-procedures hebben aangespannen tegen bewindslieden om inzicht te krijgen in hun declaraties. Om hoeveel bewindslieden het gaat kon de premier niet precies zeggen: "Maar volgens mij om iedereen." De minister-president sprak in dit verband van een ware 'WOB-hype'.Berts kreeg eerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken een totaaloverzicht van de declaraties die Peper als minister had ingediend voor reis, verblijf en representatie in het jaar 1998, toen hij aantrad, en in het afgelopen jaar.

Dat overzicht had de journalist ook al bij de rechter afgedwongen, in december vorig jaar. Het departement gaf hem echter geen inzicht in de nota's waaruit de declaraties zijn opgebouwd, reden voor Berts om opnieuw naar de rechter te stappen.


Zie ook:

Peper alsnog naar raadcommissie (26 januari 2000)
De manoeuvres van Bram Peper (25 januari 2000)
Commissie: Peper kon stukken inzien (24 januari 2000)
Peper krijgt van commissie geen inzage stukken (20 januari 2000)
Peper en Rotterdam (3 november 1999)
Peper, Kroes vragen krant opheldering (2 november 1999)
Peper voert overleg met premier Kok (29 oktober 1999)
Na Peper kwam omslag in declaratiecultuur (28 oktober 1999)

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)