U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Passagiers 'De Bus' te scabreus voor SBS
De leiding van het televisiestation SBS6 vindt de scabreuze taal van diverse deelnemers aan het programma 'De Bus' niet langer acceptabel. De negen passagiers hebben te horen gekregen dat iedereen die scheldt of schuttingwoorden gebruikt, maatregelen kan verwachten.

Het ijzeren imago van Nina Brink
Nina Brink brengt vrijdag World Online naar de beurs en wordt miljardair. Andere ondernemers kunnen er bijna niet van slapen. Als World Online crasht, verliezen beleggers hun vertrouwen en dondert misschien de hele beurs in elkaar. Over paperclips en plakband en een vrouw met een fantastisch netwerk.

Belgrado in actie tegen vrije media
De Servische politie heeft gisteren met geweld een onafhankelijk radio- en televisiestation gesloten. Het was de vijfde keer deze maand dat het bewind een onafhankelijk medium het zwijgen oplegt.

Wegener moet titels afstoten
Uitgever Wegener moet de Arnhemse Courant, drie edities van het Gelders Dagblad en een aantal huis-aan-huisbladen verkopen. Onder die voorwaarden gaat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die toezicht houdt op de vrije concurrentie, akkoord met de overname van de regionale kranten van VNU door Wegener. Wegener gaat in beroep tegen de uitspraak.

'Wie wil de Arnhemse Courant nou kopen?'
Uitgever Wegener moet de Arnhemse Courant en het Gelders Dagblad verkopen om de regionale dagbladen van VNU over te mogen nemen. Wegener hoopt zelf de kranten binnenboord te kunnen houden.

Lagere gsm-tarieven
Telecomconcern KPN verlaagt zijn tarieven voor mobiele telefonie met gemiddeld 25 procent. Daarmee reageert de telecomgigant op de kortingsactie van concurrent Libertel, die zijn gsm-tarieven vanaf vandaag met eenderde heeft laten dalen. De Opta, toezichthouder op de telecommarkt, juicht de verlaging van de tarieven toe.

Uitgewerkt: De krant op zondag
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verplichtte de NOS vorig jaar de gegevens van televisieprogramma's vrij te geven. Die uitspraak kwam voor De krant op zondag te laat. In 1992 verbood het gerechtshof dat blad televisie-overzichten te publiceren. Dat betekende het begin van het einde van de zondagskrant.

Tijdsbeeld in geluid
In het Nederlands Audiovisueel Archief in Hilversum liggen 10.478 verschillende in mono opgenomen radiofragmenten die 30, 40 jaar geleden in hoorspelen, reportages en als achtergrond werden gebruikt. Sinds begin dit jaar bezoekt het VPRO-programma De Avonden op donderdagavond regelmatig dit archief om er 'historische' Nederlandse geluiden uit te halen.

Online veilingen
Digitale veilinghuizen schieten als paddestoelen uit de grond. Ibazar en Let's buy it, de nieuwste online veilingen, openden vorige week hun deuren. Ook de online boekwinkel Bertelsmann Online (BOL) voegde vorige week een veiling aan de site toe. Andere veilingen, zoals Veiling.com, QXL en Spott, bestaan al iets langer.

Van der Ploeg wil ICT-minister
Er moet in het volgende kabinet een speciale minister voor informatie- en communicatietechnologie (ICT) komen. Dit heeft staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) gisteren voorgesteld. "Het moet een minister worden met duidelijke competenties. Als die er niet komt, ontstaat er een patstelling tussen de departementen."

Baan versterkt eigen vermogen
Het softwarebedrijf Baan heeft zijn eigen vermogen versterkt. Het bedrijf maakte vanochtend bekend 2,4 miljoen aandelen te hebben verkocht van het softwarebedrijf Meta4. De verkoop levert ongeveer 40 miljoen dollar (91 miljoen gulden) op.

Eigenaar HMG maakt winst
De Luxemburgse televisiegroep CLT-UFA, onder meer grootaandeelhouder van de Holland Media Groep, heeft vorig jaar ruim 910 miljoen gulden (415 miljoen euro) winst geboekt. In 1998 maakte het concern nog een verlies van 31 miljoen gulden. CLT-UFA exploiteert in heel Europa 22 verschillende televisiekanalen en 18 radiostations. In Nederland vallen daar RTL 4 en 5 en Veronica onder.

Vodafone wil belang in Sonera
Het Britse mobiele-telefonieconcern Vodafone AirTouch is in onderhandeling over de aankoop van een belang van 25 procent in het Finse telecombedrijf Sonera voor ongeveer 10 miljard pond (36 miljard gulden). Dat meldt The Sunday Times. De Finse staat heeft nu nog een belang van 57,9 procent in Sonera, maar wil dat flink verminderen. Vodafone heeft concurrentie van Deutsche Telekom, France Telecom en het Amerikaanse MCI WorldCom.

'Deutsche Telekom koopt Debis'
Het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler verkoopt zijn informaticadochter Debis Systemhaus voor ongeveer 4 miljard euro (8,8 miljard gulden) aan Deutsche Telekom. Dat meldt het weekblad Der Spiegel in zijn jongste nummer. Daimler-topman Schrempp had eind februari al aangegeven dat er deze maand een besluit zou vallen over verkoop van Debis, dat zich bezighoudt met dienstverlening op het gebied van informatietechniek. Er was naar verluidt ook interesse van het Duitse softwarebedrijf SAP en het Amerikaanse EDS. Debis telt 20.000 werknemers en heeft een jaaromzet van 2,8 miljard euro (6,2 miljard gulden).


Historici kunnen hun hart ophalen op de site van het NPS/VPRO- televisieprogramma Andere Tijden. Alle in het programma behandelde onderwerpen, zoals gisteren Abraham Kuyper en de Lintjesaffaire, en de krakersrellen van 1980, worden op de site nog eens uitgebreid getoond. De makers beloven tevens de onderwerpen aan te vullen met nooit gepubliceerde documenten, veel bewegende beelden en foto's. (www.anderetijden.nl)

NRC Webpagina's
13 MAART 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)