U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Schrikkeldag stoort computers
De millenniumbug heeft vandaag een staartje gekregen, de schrikkelbug. Televisiekijkers die wilden lezen hoe het weer was in buitenlandse steden, pagina 705 van Teletekst, zagen vanochtend alleen streepjes.

Babitski - vrij - zegt te zijn mishandeld
Andrej Babitski, de kritische journalist die al zeven weken speelbal is van de Russische autoriteiten, is vannacht voorwaardelijk vrijgelaten. Hij zei voor Radio Svoboda, het station waarvoor hij uit Tsjetsjenië verslag deed, door zijn Russische ondervragers te zijn mishandeld. "Ik was in handen van ware sadisten", aldus de 35-jarige verslaggever. Na zijn arrestatie in Grozny op 16 januari belandde hij in het beruchte kamp Tsjernokozovo, waar Tsjetsjeense mannen worden 'doorgelicht' op banden met de rebellen. "Er wordt daar routinematig gefolterd. Mij viel slechts een lichte behandeling ten deel. Ik kreeg een paar dozijn stokslagen."

Commissie komt in Zuid-Afrika de media tegemoet
De Zuid-Afrikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens heeft de dagvaardingen ingetrokken voor leden van 36 mediaorganisaties om voor de commissie te verschijnen in verband met racisme. Voorwaarde is wel dat de journalisten vrijwillig komen opdraven op de zittingen, te houden vanaf morgen, anders worden ze alsnog gedagvaard. De commissie stond de afgelopen maanden onder zware kritiek wegens haar acties die de persvrijheid zouden aantasten, en door de gepresenteerde voorbeelden van 'racisme'.

Media tonen blinde vlek
De Nederlandse media vertonen een blinde vlek voor de verrijking van onze taal, geschiedenis en cultuur als gevolg van de multiculturalisering van Nederland.

Cap neemt deel van Ernst & Young over
Automatiseerder Cap Gemini neemt voor 11,5 miljard euro (ruim 25 miljard gulden) de adviesgroep over van accountant en consultant Ernst & Young. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.

De grootste angst van Schrempp is stilstand
DaimlerChrysler maakte gisteren een opzienbarende Internetdeal bekend. Maar daar blijft het niet bij. Topman Jürgen Schrempp gaat opnieuw op overnamepad. Want stilstand is achteruitgang.

PCCW koopt C&W Hong Kong
Het Aziatische telecombedrijf Cable & Wireless Hong Kong Telecom (C&W HKT) is vandaag overgenomen door het Internetbedrijf Pacific Century CyberWorks (PCCW). SingTel, de telecommunicatieonderneming uit Singapore was sinds eind januari in gesprek met C&W HKT om Hong Kong Telecom over te nemen, maar trok zich vanmorgen terug als overnamekandidaat toen duidelijk werd dat Cable & Wireless, voor 54 procent eigenaar van HKT, de voorkeur gaf aan CyberWorks.

'Baas doet te weinig aan preventie RSI'
Te weinig gevarieerd werk, te weinig technologische aanpassingen zoals spraakherkenning en een weinig goede inrichting van de werkplek. RSI (repetitive strain injury) is sinds enkele jaren een alom bekende ziekte, die een grote risicofactor vormt voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Maar werkgevers doen nog altijd veel te weinig om werknemers ervoor te behoeden.

Reclame als waarschuwing
De nieuwe Ben-reclame oogt nogal onheilspellend: eerst een jachtig straatbeeld dat uit Metropolis lijkt te komen en daarna een lange reeks lieden met strakke gezichten, achter het stuur of op de achterbank van stilstaande automobielen. Ze zijn gefilmd in zwartwit, net als alle eerdere reclamefilms voor Ben, en uit al die gezichten komt als vanouds één vrouwenstem. Ditmaal spreekt die stem echter geen wollige woorden over de medemenselijke gevoelens van het mobiele telefoonbedrijf, maar een ernstige waarschuwing.

Endemol breidt uit
Televisieproducent Endemol breidt zijn minderheidsbelangen in het Italiaanse Aran en het Spaanse Zeppelin uit tot 100 procent. Endemol heeft van beide televisiebedrijven 45 procent in handen en koopt de overige 55 procent van de oprichters van de twee productiehuizen. Endemol betaalt hen daarvoor deels in aandelen en deels in contanten. Het bedrag dat daarmee is gemoeid is niet bekendgemaakt.

VW start eigen Internetmarktplaats
De Duitse autofabrikant Volkswagen richt nog dit jaar een website op voor de handel met dealers, partners en toeleveranciers. VW doet niet mee aan de Internetalliantie van concurrenten DaimlerChrysler, General Motors en Ford. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De Internetmarktplaats moet plaats bieden aan circa 10.000 leveranciers van auto-onderdelen. De website van VW krijgt een bescheidener omvang dan die van DaimlerChrysler, General Motors en Ford. Zij maakten vrijdag bekend via Internet gezamenlijk te willen handelen met toeleveranciers. Daarbij verwachten zij honderden miljarden aan omzet. (ANP)

KPN neemt meerderheid in HCCnet
KPN stapt in de Internetservice-provider van HCC, de Hobby Computer Club. KPN krijgt een belang van 70 procent in het samenwerkingsverband dat de service, genaamd HCCnet, gaat exploiteren. HCC heeft 135.000 abonnees. De twee partijen doen geen mededelingen over financiële details. (ANP)

Avalix voelt de 'millenniumproblematiek'
Automatiseerder Avalix heeft vorig jaar de nettowinst opgevoerd met 13,4 procent tot 10,7 miljoen gulden. De omzet groeide harder, met 22 procent tot 145,7 miljoen. In het laatste kwartaal zag het bedrijf de vraag afnemen, hetgeen Avalix wijt aan de 'millenniumproblematiek'. Ook kampte de onderneming met een tekort aan werknemers. Avalix blijft bij zijn eerder uitgesproken verwachting dat de winst dit jaar zal toenemen met 20 procent. (Redactie Economie)


81 Procent van de Nederlandse werknemers heeft volgens een enquête van de FNV wel eens last van een muisarm of andere vorm van RSI (repetitive strain injury). Om aandacht aan de kwaal te besteden, is het vandaag Internationale RSI-dag. Op de site van het RSI-centrum Nederland kunt u via een eenvoudige test bepalen of u risico loopt op een muisarm. Op de site ook veel informatie over RSI. (www.rsi-centrum.nl)

NRC Webpagina's
29 FEBRUARI 2000



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)