U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Commissie komt in Zuid-Afrika de media tegemoet

Door onze correspondent
JOHANNESBURG, 29 FEBR. De Zuid- Afrikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens heeft de dagvaardingen ingetrokken voor leden van 36 mediaorganisaties om voor de commissie te verschijnen in verband met racisme. Voorwaarde is wel dat de journalisten vrijwillig komen opdraven op de zittingen, te houden vanaf morgen, anders worden ze alsnog gedagvaard. De commissie stond de afgelopen maanden onder zware kritiek wegens haar acties die de persvrijheid zouden aantasten, en door de gepresenteerde voorbeelden van 'racisme'.

"De tijd is gekomen om een klimaat te creëren waarin we kunnen samenwerken", aldus commissievoorzitter Barney Pityana, verwijzend naar overleg dat de commissie dezer dagen voerde met het Zuid-Afrikaanse genootschap van hoofdredacteuren (SANEF). Het genootschap wist de commissie ervan te overtuigen geen bezwaar te hebben tegen een onderzoek naar eventueel racisme, mits dit niet het karakter zou hebben van een inquisitie. Ook de uitgevers van vier grote mediaconcerns richtten zich tot Pityana met het dringende verzoek om een andere invalshoek. "We achten het belangrijk dat de commissie duidelijk maakt dat zij er niet bij voorbaat vanuit gaat dat kranten racisme propageren. We stellen deel te nemen aan een discussie over het onderwerp, zonder de dreiging van een kruisverhoor of de verplichting de inhoud van onze dagbladen te moeten verantwoorden."

Een rapport, opgesteld door een projectgroep (Media Monitor Project) van de commissie, vormde eind vorig jaar het begin van de opschudding over vermeend dan wel echt racisme in de media. Zo werd daarin een foto gekritiseerd waarop een vogel zich tegoeddeed aan vuilnis in de binnenstad van Johannesburg. Een dergelijke afbeelding was racistisch, volgens de projectgroep, omdat het een verband legde tussen afval en zwarte bewoners.

De aangesproken fotograaf wees de commissie naderhand fijntjes op een kleine slordigheid: de foto was niet genomen in Johannesburg, maar in de Oegandese hoofdstad Kampala. Het rapport grossierde in dergelijke 'voorbeelden van racisme' en het werd door menige hoofdredacteur, blank en zwart, daarom nauwelijks serieus genomen. Pityana betichtte de media van het "overbrengen van haatdragende taal".

NRC Webpagina's
29 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)