U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Baas doet te weinig aan preventie RSI'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 29 FEBR. Te weinig gevarieerd werk, te weinig technologische aanpassingen zoals spraakherkenning en een weinig goede inrichting van de werkplek. RSI (repetitive strain injury) is sinds enkele jaren een alom bekende ziekte, die een grote risicofactor vormt voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Maar werkgevers doen nog altijd veel te weinig om werknemers ervoor te behoeden.

Tot die conclusie komt FNV Bondgenoten in een enquête onder beeldschermwerkers. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd ter gelegenheid van de Internationale RSI-dag. Ruim vierhonderd bezoekers van de internetsite van FNV Bondgenoten deden aan het onderzoek mee. Daardoor was het geen representatieve studie omdat de kans groot is dat relatief veel werknemers met RSI-klachten meededen. "Maar dit onderzoek geeft wel duidelijk een signaal", zegt beleidsadviseur L. Kluyver van FNV Bondgenoten. Namelijk een groot deel van de werknemers zegt dat hun werkgever zich niet aan de wet houdt. Een werknemer mag volgens het Beeldschermenbesluit uit 1990 niet langer dan twee uur achtereen achter de computer zitten en in totaal niet meer dan zes uur per dag. Respectievelijk 95 en 96 procent van de werkgevers heeft geen actief beleid om overtreding van deze normen te voorkomen.

Van de ondervraagden zegt 81 procent wel eens RSI-klachten te hebben, bij 44 procent zijn deze er soms en 37 procent zegt ook na het werk last te hebben. Deze cijfers komen volgens Kluyver overeen met een eerder onderzoek van TNO Arbeid. Bij RSI gaat het meestal om spierpijn of tintelingen in vingers, handen, armen en schouders. In een verder gevorderd stadium is veelal sprake van krachtverlies. Bij 57 procent van de bedrijven is sprake van functies die uitsluitend uit beeldschermwerk bestaan. "Met name IT-bedrijven laten hun werknemers veel te lang achter een computer werken", zegt Kluyver.

NRC Webpagina's
29 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)