U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Cap neemt deel van Ernst & Young over

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 29 FEBR. Automatiseerder Cap Gemini neemt voor 11,5 miljard euro (ruim 25 miljard gulden) de adviesgroep over van accountant en consultant Ernst & Young. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.

Cap Gemini wil de overname betalen door de uitgifte van 43,5 miljoen aandelen. Daarnaast betaalt het bedrijf 375 miljoen euro in contanten. Als gevolg van de transactie verkrijgen partners van Ernst & Young een belang van 36 procent in de nieuwe onderneming.

Met de aankoop verdubbelt Cap Gemini zijn omzet tot ongeveer 8 miljard euro en neemt het aantal werknemers van het bedrijf met 50 procent toe tot 60.000. Cap Gemini, tot op heden vooral een Europese onderneming, krijgt met de overname bovendien stevig voet aan de grond in de Verenigde Staten. Ernst & Young Consultancy behaalde in het afgelopen jaar omstreeks zestig procent van zijn totale omzet (3,5 miljard euro) in de VS. De nieuwe combinatie zal omstreeks eenderde van de omzet in de VS behalen. Cap Gemini verwacht dat de overname vanaf volgend jaar zal bijdragen aan de winst per aandeel van de onderneming.

De twee bedrijven voerden al sinds december besprekingen. Bedrijven zoals Ernst & Young die een accountantsbureau combineren met een adviespraktijk liggen in de VS onder vuur. De Amerikaanse toezichthouder Sec constateerde eerder dit jaar dat werknemers van PricewaterhouseCoopers aandelen bezaten in door hen gecontroleerde bedrijven. De Sec dringt aan op een betere scheiding van de controlewerkzaamheden en het advieswerk. PriceWaterhouseCoopers heeft bekendgemaakt deze twee zaken op te willen splitsen. Ook Ernst & Young realiseert door de verkoop van de adviestak een scheiding tussen consultancy en controle. Cap Gemini heeft met zeven grote van de omstreeks dertig nationale vestigingen van Ernst & Young intussen overeenstemming bereikt over de overname. De komende weken zullen ook partners van de adviesgroep in andere landen, waaronder Nederland, moeten instemmen met de verkoop van hun eigen nationale bedrijfsonderdeel. Een definitieve overeenkomst wordt in april verwacht.

NRC Webpagina's
29 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)