U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Schrikkeldag stoort computers

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 29 FEBR. De millenniumbug heeft vandaag een staartje gekregen, de schrikkelbug. Televisiekijkers die wilden lezen hoe het weer was in buitenlandse steden, pagina 705 van Teletekst, zagen vanochtend alleen streepjes.

Een applicatieprogramma in een van de computers van het KNMI had geen rekening gehouden met de bijzondere datum 29 februari 2000. Daardoor haperde de doorzending van deze gegevens naar Teletekst. In de loop van de ochtend was de fout hersteld, aldus R. Deibert, projectleider millennium bij het KNMI. De problemen bij het KNMI zijn de enige die het Millenniumplatform in Nederland heeft doorgekregen. Na vandaag gaat het platform zijn activiteiten verminderen en daarna afsluiten.

In Japan waren de problemen met schrikkeldag groter. In meteorologische instituten en op postkantoren ging het mis. De computers daar namen aan dat het vandaag 1 maart was. Een regeringswoordvoerder weet de problemen aan nalatigheid. "Doordat bij de jaarwisseling alles goed ging, moeten we toegeven dat we dit keer achteloos zijn geweest."

Het jaar 2000 is een bijzonder schrikkeljaar. In de regel zijn eeuwjaren, hoewel ze net als andere schrikkeljaren deelbaar zijn door vier, toch geen schrikkeljaar. Alleen eeuwjaren deelbaar door 400 zijn schrikkeljaren. Zo is 1900 geen schrikkeljaar geweest en is 2000 dat wel.

De millenniumwisseling heeft in Nederland een op de tien bedrijven in de zakelijke dienstverlening problemen bezorgd. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft gehouden onder ondernemers. In de industrie had zes procent van de ondernemers last van de millenniumbug. Het ging vooral om administratieve problemen.

Het CBS heeft geen zicht op de omvang van de schade. "Daar hebben we niet naar gevraagd", zegt onderzoeker M. Roessingh. "Het ging om een snel en eenvoudig onderzoek met ja en nee vragen."

NRC Webpagina's
29 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)