U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Babitski - vrij - zegt te zijn mishandeld

Door onze correspondent
MOSKOU, 29 FEBR. Andrej Babitski, de kritische journalist die al zeven weken speelbal is van de Russische autoriteiten, is vannacht voorwaardelijk vrijgelaten. Hij zei voor Radio Svoboda, het station waarvoor hij uit Tsjetsjenië verslag deed, door zijn Russische ondervragers te zijn mishandeld. "Ik was in handen van ware sadisten", aldus de 35-jarige verslaggever. Na zijn arrestatie in Grozny op 16 januari belandde hij in het beruchte kamp Tsjernokozovo, waar Tsjetsjeense mannen worden 'doorgelicht' op banden met de rebellen. "Er wordt daar routinematig gefolterd. Mij viel slechts een lichte behandeling ten deel. Ik kreeg een paar dozijn stokslagen. "

Met deze uitspraken bevestigt Babitski de getuigenverklaringen over stelselmatige martelpraktijken in deze oude Sovjet-gevangenis. Het Kremlin noemt die beschuldigingen "pure propaganda" en liet gisteren voor het eerst buitenlandse journalisten in het kamp toe: zij zagen fris geschilderde muren en opgewekte gevangenen. Ook de Europese gezant voor de mensenrechten, Alvaro Gil-Robles, kreeg gisteren in Tsjetsjenië niets bijzonders te zien. Babitski is vannacht naar Moskou overgebracht, uren nadat waarnemend president Vladimir Poetin zich met zijn zaak had bemoeid. Poetin houdt hem voor "iemand die een product in de markt moest zetten": het zaaien van twijfel over de succesverhalen van het Russische leger. "Hij heeft zich prima van die taak gekweten", zei Poetin. "Maar nu lijkt het me niet langer nodig om hem in hechtenis te houden."

Kort tevoren was Babitski in zijn cel in Dagestan in hongerstaking gegaan uit protest tegen zijn behandeling. Nadat de Russische geheime dienst FSB hem op 3 februari had uitgeleverd aan Tsjetsjenen in ruil voor twee Russische soldaten had hij weken doorgebracht in een kelder. Eind vorige week probeerden zijn bewakers hem in de kofferbak van een auto de grens met Azerbajdzjan over te smokkelen. Toen dat mislukte wist hij op eigen gelegenheid naar de Dagestaanse hoofdstad Machatsjkala te reizen, waar hij vrijdag werd gearresteerd in het bezit van een vervalst paspoort. Daarvoor kan hij een celstraf van twee jaar krijgen.

NRC Webpagina's
29 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)