U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Grootste beursgang ooit
De beursgang van World Online maakt oprichtster Nina Brink waarschijnlijk miljardair. Ze is het Duitse T-Online te vlug af.

Standaard in dataverkeer gezocht
Een aantal vooraanstaande software- en hardwarebedrijven heeft de handen ineengeslagen om een wereldstandaard te ontwikkelen voor het dataverkeer via Internet.Het gaat om het Britse Psion, het Amerikaanse IBM, diens dochter Lotus, het Finse Nokia, het Amerikaanse Palm (van 3Com), het Amerikaanse Motorola en diens dochter Starfish Software.

Beide partijen hoopvol bij slot proces Microsoft
De twee partijen in de antimededingingszaak tegen softwareconcern Microsoft kregen gisteren een allerlaatste kans hun kant van de zaak uiteen te zetten. Zowel de overheid als Microsoft claimde na afloop een overwinning.

EU en VS eens over beveiliging data op net
De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben gisteren grote vooruitgang geboekt in tweedaagse onderhandelingen over bescherming van privé-data die via het Internet worden verspreid. De onderhandelingen, die al ruim een jaar duren, zijn belangrijk voor de elektronische handel.

De Telegraaf als lokkertje
De grote Nederlandse uitgevers hebben het ontwikkelen van Internet- diensten tot kernactiviteit verheven. Maar wat houdt elektronisch uitgeven in de praktijk in? Bij De Telegraaf loodst de digitale versie van de krant bezoekers naar de commerciële websites van het concern.

Elektronische portemonnee wil maar niet doorstoten
Interpay verwerkte voor de Nederlandse banken vorig jaar ruim twee miljard girale betaaltransacties, zo meldde het deze maand. Maar over de chipkaart, waarin de banken al een miljard gulden investeerden, geeft Interpay geen details. "Dat zou het beeld maar vertekenen."

De DVD is zo lek als een mandje
Nauwelijks heeft de audiovisuele industrie iets bedacht om haar belangen en rechten te beschermen, of er verschijnen alweer hackers die van de beoogde coderingen en hindernissen een lachertje maken.

Alcatel doet overname
Het Franse Alcatel, Europa's tweede fabrikant van telefoonapparatuur, koopt het Canadese Newbridge Networks voor 7,1 miljard dollar (15,5 miljard gulden). De koop gebeurt via een aandelenruil. Newbridge maakt schakelkasten voor moderne communicatienetwerken. Het bedrijf bood zichzelf vorig jaar november te koop aan na een reeks teleurstellende kwartaalcijfers. Alcatel heeft de laatste tijd verschillende overnames gedaan in Noord-Amerika. Dankzij de jongste overname kan het Franse bedrijf qua aanbod van producten concurreren met bedrijven als Lucent Technologies, Cisco Systems en Nortel. Volgens analisten betekent Newbridge de laatste kans voor Alcatel om aansluiting te vinden bij de concurrentie.

Global Crossing breidt uit
Het Amerikaanse telecomconcern Global Crossing neemt IXnet en zijn moederbedrijf IPC Communications over voor 3,8 miljard dollar (8,3 miljard gulden). IXnet levert supersnelle telefoonverbindingen aan bedrijven in de financiële dienstverlening, vooral ten behoeve van de effectenhandel. Tot de 1.300 klanten behoort Deutsche Bank.

Internet via stroomnet in Duitsland
Internetten via de stekkerdoos komt steeds dichterbij. In Duitsland is volgens het energieconglomeraat Veba een doorbraak bereikt op het gebied van data- en spraaktransmissie via stroomnetwerken in plaats van de gebruikelijke telefoonkabel. Veba heeft via dochterbedrijf PreussenElektra een belang in het bedrijfje Online. Dat heeft een ingenieus kastje ontwikkeld voor datastromen. Online-directeur Dirk Mensing zei gisteren dat de transmissie via stroomkabels dertig keer zoveel data aankan als de gangbare ISDN-lijnen. Inmiddels zijn bij acht huishoudens in het Oost-Duitse Barleben proeven uitgevoerd. Blijkbaar met succes, want nog dit jaar moeten vierhonderd huishoudens de beschikking over de vinding krijgen. (DPA)

Grote overname SBC in Internetsoftware
Het Amerikaanse telecomconcern SBC Communications heeft voor 3,9 miljard dollar (8,5 miljard gulden) in aandelen het Amerikaanse Sterling Commerce aangekocht, dat is gespecialiseerd in software voor elektronische handel op Internet, zo is gisteren bekendgemaakt. SBC wil de diensten van Sterling Commerce vooral gaan aanbieden aan zijn zakelijke klanten. Het concern wil zo inspelen op de snel groeiende Internethandel. Sterling Commerce boekte vorig jaar een omzet van 561 miljoen dollar. Onder meer Wal-Mart, Johnson & Johnson, Sony en BMW maken van de software gebruik voor de verkoop van hun producten. Op de effectenbeurs van New York vonden beleggers de nieuwe aanwinst van SBC te duur. Het telecomconcern zag zijn beurskoers met ruim 5 procent zakken en was daarmee de grootste verliezer onder de Dow-fondsen. (ANP)

Oud-topman Origin begint Internetbedrijf
Voormalig Origin-directeur L. Zevenbergen is samen met oud-directeur P. van den Heuvel van Roccade Finance een Internetbedrijf begonnen. Escador maakt en beheert computerprogramma's voor bedrijven die via Internet zaken willen doen. Zevenbergen vertrok begin februari bij Origin, zonder opgaaf van reden. Zevenbergen had het stroef draaiende Origin tot bloei moeten brengen, maar daarin is hij niet geslaagd. Zevenbergen heeft twee jaar bij de automatiseerder gewerkt. Daarvoor was hij directeur bij het huidige PinkRoccade. (ANP)


Zondag wordt de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival gekozen. Op de site van de NOS zijn vanaf vandaag fragmenten te besluisteren van de liedjes die zondag meedingen. Bezoekers kunnen hun favoriet kiezen, maar, meldt de NOS, deze stemmen hebben géén invloed op de uitslag. Het winnende liedje wordt gekozen door kijkers die zondag telefonisch hun stem uitbrengen. (www.nos.nl)

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2000



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)