U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Nieuwspagina Yahoo

Dossier Pinochet (BBC)

Aanklachten tegen Pinochet


Spaanse rechter:

'Pinochet nogmaals onderzoeken'

Door onze correspondent STEVEN ADOLF
MADRID, 15 JAN. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón, de initiatiefnemer van de uitleveringsprocedure tegen Augusto Pinochet, heeft gisteren een nieuw medisch onderzoek van de Chileense ex-dictator verzocht.

Garzón hoopt dat de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, alsnog zal besluiten om de uitleveringsprocedure van Pinochet naar Spanje voortgang te verlenen. Straw zal hierover komende dinsdag een definitief besluit nemen. Eerder deze week werd bekend dat hij overweegt Pinochet vrij te laten op grond van diens slechte gezondheid.

Garzón leverde gisteren een schriftelijk verzoek in, waarbij naast het nieuwe medische onderzoek tevens werd verzocht de eerdere onderzoekgegevens openbaar te maken. De Spaanse onderzoeksrechter stelt zich daarbij op het standpunt dat deze gegevens deel uitmaken van de uitleveringsprocedure. Garzón laat weten bereid te zijn de Britse justitie alle documenten te overhandigen waarover hij zelf in de zaak tegen Pinochet beschikt, omdat die volgens hem mogelijk nodig zullen zijn als zou worden besloten de oud-dictator in Groot-Brittannië te berechten omdat zijn overbrenging naar Spanje om medische overwegingen wordt geweigerd. Volgens Garzón zou de veronderstelde seniliteit van Pinochet geen reden mogen zijn hem niet te berechten. Hij wees op het feit dat oorlogsmisdadigers als Paul Touvier, Maurice Papon en Klaus Barbie zijn berecht ondanks hun hoge leeftijd en ondanks de ziekten waaraan ze leden.

Tevens heeft rechter Garzón verzocht een onderzoekscommissie uit Spanje toe te laten om in Groot-Brittannië Pinochet te verhoren voordat de vroegere dictator eventueel naar Chili teruggaat. Dat nieuwe onderzoek zou moeten plaatshebben in aanwezigheid van twee artsen- deskundigen die zouden moeten worden aangewezen door de Spaanse justitie.

Formeel is het nu de Spaanse regering die het verzoek van de onderzoeksrechter moet voorleggen aan de Britse minister Straw. Woordvoerder-minister Josep Piqué verklaarde gistermiddag na afloop van het kabinetsberaad dat de regering het verzoek van Garzón alleen aan Straw zal voorleggen indien dit "nieuwe elementen" bevat. De minister liet doorschemeren te betwijfelen of dit daadwerkelijk het geval is. Hoewel het geen geheim is dat de Spaanse regering vanaf het eerste moment weinig ingenomen was met de uitleveringsprocedure die door Garzón werd gestart, zou het de eerste maal zijn dat het kabinet rechtstreeks ingrijpt in de procedure. Piqué onderstreepte niettemin dat de regering alle medewerking zal verlenen aan een onafhankelijke rechtsgang.

In Spanje worden in brede kring twijfel geuit aan de slechte gezondheidstoestand van Pinochet, die te zwak zou zijn om berecht te worden. Het feit dat de medische onderzoeksgegevens door de Britse autoriteiten niet zijn vrijgegeven, hebben dit wantrouwen in Spanje alleen maar verder aangewakkerd.


Zie ook:

Rechter wil rapport over Pinochet zien (13 januari 2000 1999)
Londen neigt tot vrijlating Pinochet (12 januari 2000 1999)
Pinochet in beroep tegen uitwijzing (23 oktober 1999)
Effecten Pinochet-kwestie nu al merkbaar, 28 september 1999
Pinochet is niet onschendbaar (26 november 1998)
Spaanse rechter vraagt uitlevering Pinochet (4 november 1998)
Oud-dictator Pinochet aangehouden (19 oktober 1998)
Spoken uit het verleden (3 augustus 1998)

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)