U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Nieuwspagina Yahoo

Dossier Pinochet (BBC)

Aanklachten tegen Pinochet


Londen afhoudend

Rechter wil rapport over Pinochet zien

Door onze correspondenten
MADRID/LONDEN, 13 JAN. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón, op wiens initiatief de uitleveringsprocedure van de ex-dictator Augusto Pinochet naar Spanje in gang werd gezet, wil het medische rapport van Pinochet inzien.

Dat meldden vanochtend bronnen in de Spaanse dagbladen. Garzón meent dat het medische onderzoek deel uitmaakt van de juridische stukken in de uitleveringsprocedure en derhalve voor hem toegankelijk moet zijn. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, die op grond van het dossier gisteren het besluit tot vrijlating nam, verdedigde zijn besluit om het medisch dossier niet openbaar te maken te maken of vertrouwelijk ter beschikking te stellen. Het dossier kan volgens hem hoogstens door hemzelf en Britse justitiële autoriteiten worden ingezien, maar niet door buitenlandse instanties, aldus Straw. Openbaarmaking van het dossier, waarom diverse mensenrechtengroepen hadden gevraagd om Straws besluit te kunnen aanvechten, is op privacygronden uitgesloten.

In het Lagerhuis zei Straw gisteren dat Pinochet vooral mentaal ongeschikt was bevonden om terecht te staan. Het was de vraag of "de senator in staat zou zijn om de voortgang van het proces te volgen, of hij begrijpelijke instructies zou kunnen geven aan degenen die hem vertegenwoordigen, en of hij een coherente verklaring over zijn eigen zaak zou kunnen afleggen", aldus Straw.

In Spanje is in brede kring met enige tevredenheid geconstateerd dat, ondanks de terugkeer van Pinochet naar Chili, de vervolging door Garzón een positief resultaat heeft gehad. Onder de kop 'Een verslagen dictator' concludeert het hoofdartikel van het gezaghebbende dagblad El País dat de zaak Pinochet niet alleen definitief een einde heeft gemaakt aan de machtspositie die de ex- dictator nog steeds in zijn eigen land bekleedde, maar tevens een belangrijke stap voorwaarts is in de zaak van de mensenrechten. Daarbij wordt ondermeer verwezen naar het grote aantal processen en onderzoeken dat in Chili en Argentinië op gang is gekomen naar de misdaden gepleegd onder de voormalige dictaturen in deze landen.

In Chili wacht de ex-dictator een koele ontvangst. President Eduardo Frei heeft gisteren in een toespraak voor het volk verklaard dat Pinochet zich zal moeten verantwoorden voor justitie. "De regering heeft zijn werk gedaan. De rechters hebben nu hun onafhankelijkheid en bevoegdheid om hun taak te volbrengen."

In Chili lopen 55 strafonderzoeken tegen de ex-dictator. Inmiddels heeft één van de advocaten in de zaak rond de 'Caravaan des doods', een actie waarbij 72 tegenstanders van de dictatuur werden gefusilleerd, de procedure ingezet voor de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Pinochet. De ex-dictator geniet deze immuniteit als 'senator voor het leven', een functie die door hemzelf is ingesteld.

Beide presidentskandidaten voor de verkiezingen van aanstaande zondag hebben verklaard dat Pinochet zich voor de rechter zal moeten verantwoorden. De conservatieve kandidaat en voormalig medewerker van Pinochet, Joaquín Lavín, nam gisteren afstand van de ex- dictator door te verklaren dat deze laatste " een Chileen is als ieder ander" en zich derhalve moet onderwerpen aan de juridische rechtsgang.


Zie ook:

Pinochet in beroep tegen uitwijzing (23 oktober 1999)
Effecten Pinochet-kwestie nu al merkbaar, 28 september 1999
Pinochet is niet onschendbaar (26 november 1998)
Spaanse rechter vraagt uitlevering Pinochet (4 november 1998)
Oud-dictator Pinochet aangehouden (19 oktober 1998)
Spoken uit het verleden (3 augustus 1998)

NRC Webpagina's
13 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)