U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Pinochet (BBC)

Aanklachten tegen Pinochet


Hof staat vrijlaten van Pinochet toe

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 31 JAN. Een rechterlijke uitspraak van het Londense Hooggerechtshof maakte vanochtend de weg vrij voor de Britse regering om de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet terug te sturen naar zijn land.

Rechter Morris Kay verwierp het beroep dat België en zes mensenrechtengroeperingen hadden ingesteld tegen de manier waarop Groot- Brittannië een Spaans uitleveringsverzoek wegens marteling heeft afgehandeld. De mensenrechtengroeperingen, waaronder Amnesty International, en België tekenden bezwaar aan tegen het besluit van de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, om Pinochet terug te sturen naar Chili omdat hij om medische redenen niet in staat zou zijn terecht te staan.

De rechter vond dat Straw "in het proces van consultatie wettelijk, eerlijk en rationeel" heeft gehandeld. Dat geldt ook voor Straws besluit om de resultaten van een medisch onderzoek eerder deze maand op de 84- jarige Pinochet door onafhankelijke Britse artsen niet openbaar te maken.

Straw stelde zich op het standpunt dat hij de details van het medische dossier niet publiek kon maken wegens de vertrouwelijkheid van medische gegevens. De mensenrechtengroeperingen en België, dat deelnam aan de zaak namens Chileense vluchtelingen in dat land, stelden dat zij niet goed op de medische rapportage konden reageren indien die geheim bleef.

Partijen konden tegen het vonnis van de rechter in beroep gaan. Een woordvoerder van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken zei in een reactie dat de minister "teleurgesteld" is door de uitspraak van de Britse rechter en dat België tegen het vonnis in beroep zal gaan.

Onduidelijk was bij het ter perse gaan van deze krant wat de consequenties zijn van de uitspraak voor het besluit van minister Straw om Pinochet terug te zenden en of hij daarmee wacht tot alle juridische mogelijkheden zijn uitgeput. Sinds afgelopen zaterdag staat een vliegtuig van de Chileense luchtmacht gereed op een vliegveld in Londen om Pinochet naar huis te vliegen.


Zie ook:

'Pinochet nogmaals onderzoeken' (15 januari 2000)
Rechter wil rapport over Pinochet zien (13 januari 2000)
Pinochet in beroep tegen uitwijzing (23 oktober 1999)
Effecten Pinochet-kwestie nu al merkbaar, 28 september 1999
Pinochet is niet onschendbaar (26 november 1998)
Spaanse rechter vraagt uitlevering Pinochet (4 november 1998)
Oud-dictator Pinochet aangehouden (19 oktober 1998)
Spoken uit het verleden (3 augustus 1998)

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)