U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

VS geven bestrijding van cybercriminaliteit prioriteit


Na reeksen aanvallen van computer-hackers op Websites van grote Internetbedrijven zet de Amerikaanse justitie nu alles op alles om de nog onbekende daders te ontmaskeren. "Internet moet een veilige handelsplaats blijven."

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG

NEW YORK, 10 FEBR. Het bestrijden van cybercriminaliteit is door de Amerikaanse overheid verheven tot een topprioriteit. Dat zei minister van jusititie, Janet Reno, gisteren tijdens een persconferentie in Washington naar aanleiding van de aanvallen op grote Websites. "Wij zijn vastbesloten om degenen die verantwoordelijk zijn op alle mogelijke manieren op te sporen en het recht zijn beloop te laten", aldus Reno in het gebouw van het federale politie-onderzoeksbureau FBI. Internet moet volgens minister Reno "een plaats blijven waar veilig handel kan plaatsvinden".

Naar aanleiding van de aanvallen van cybercriminelen heeft senator Orrin Hatch aangekondigd hoorzittingen te houden over wat hij een bedreiging van de Amerikaanse economie noemt. "In onze informatie-economie [..] is vertrouwen in de veiligheid en onaantastbaarheid van het systeem van het grootste belang", aldus Hatch, Republikein uit Utah. De minister van handel William Daley beschouwde de aanvallen als een gebeurtenis die iedereen heeft wakker geschud. Hij wil meer geld om dit samen met de particuliere sector verder te onderzoeken.

Inmiddels zijn behalve de Websites van Yahoo!, Amazon.com, e-Bay, CNN.com en Buy. com ook E*Trade, ZDNet en Datek Online Holdings het doelwit geweest van hackers, die door het versturen van grote hoeveelheden informatie over telefoonlijnen opstoppingen in computers veroorzaken. De betreffende Websites werden daardoor tijdelijk onbereikbaar. De FBI heeft nog geen idee waar de aanvallen vandaan komen.

Reno omschreef de aanvallen als "bedoeld om electronische transacties te verstoren en te ontregelen." Zij deelde mee dat de FBI en haar afdeling de National Infrastructure Protection Center (NIPC) in samenwerking met organisaties als CERT (Computer Emergency Response Team) hard werken aan het opsporen van de herkomst van de aanvallen op de Websites. De NIPC is de afdeling van de FBI die zich met cyberspace bezighoudt.

Omdat cybercriminaliteit toeneemt heeft de FBI een aantal stappen genomen om de eigen organisatie beter voor te bereiden op dit soort misdaden. Reno noemde onder meer het vormen van een systeem waarbij dit soort criminaliteit snel gerapporteerd wordt, het inlichten van locale overheden hoe ze erop moeten reageren, het opleiden van personeel dat deze vorm van criminaliteit aanpakt en samenwerking met de industrie om de veiligheid te verbeteren.

De aanwezigheid van Reno, die slechts enkele minuten het woord voerde tijdens de persconferentie, liet zien hoe hoog de Amerikaanse overheid de verstoring van het verkeer op Internet opneemt. Reno werd vergezeld door agenten van de FBI, vertegenwoordigers van CERT en ambtenaren van andere departementen.

Ronald Dick, hoofd opsporing van de NIPC, vergeleek de zogeheten 'denial of service' aanvallen op de Websites, zoals die van Amazon.com, met het blokkeren van een winkel, zoals Wal-Mart. Dick zei dat de duur van de aanvallen varieerden van enkele minuten tot enkele dagen. De hackers schakelen enkele tientallen computers in binnen- en buitenland in die ze voor de gelegenheid kapen en overbelasten daarmee de Websites van de genoemde bedrijven. "Ze kunnen doen alsof de afzender de FBI is, terwijl dat niet het geval is", aldus Dick, die liet weten dat in geen van de gevallen een aanval is gedaan op de databanken van de bedrijven met het doel vertrouwelijke informatie te ontvreemden.

Het was echter ook duidelijk dat de FBI nog aan het begin staat van haar onderzoek. Men heeft nog geen idee waar de aanvallen worden voorbereid, of er een of meer personen achter zitten en wat het doel is van de verstoringen.

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)