U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Uitgevers witte raven op nogal sombere beurs

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 10 FEBR. De uitgevers waren vanmorgen de positieve uitschieters op de nogal somber gestemde effectenbeurs van Amsterdam. Met name Wolters Kluwer en Elsevier vertoonden forse koersstijgingen.

De AEX-index, de toonaangevende graadmeter van de Amsterdamse beurs, stond rondom het middaguur 3,7 punten lager op 663,5. De overige Europese beursen vertoonden hetzelfde beeld met dalingen van rond de 1 procent. De sombere stemming op de Europese beurzen werd vooral bepaald doordat de Amerikaanse beurskoersen gisteren moesten inleveren. De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde fors lager (min 2,36 procent). Ook de Nasdaq-index, die de laatste tijd record op record stapelde, liet verlies zien.

De mineurstemming op de schermenbeurs Nasdaq had duidelijk invloed op de technologie- en telecomfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs, aldus een handelaar. Beleggers pakten winst en deden aandelen Philips, Getronics, ASM Lithography, maar ook KPN en KPNQwest in de verkoop. Philips leverde 3,85 euro in op 175,15. Een aandeel KPN noteerde 125,75 euro (een verlies van ruim 5 procent). KPNQwest noteerde een daling van 6,4 procent op 79,45 euro. De winnaars van vandaag waren de uitgevers. Wolters Kluwer steeg bijna 8 procent tot 40,85 euro, na eerder op de ochtend 43 euro te hebben genoteerd. Elsevier ging bijna 5 procent omhoog tot 14,06 euro en had als hoogste koers 14,70 euro. VNU volgde in het kielzog van Wolters Kluwer en Elsevier en pakte vier eurodubbeltjes winst op 60,60 euro.Volgens een beurshandelaar hebben beleggers geloof in de Internetmogelijkheden van uitgeverijen. "Dat wordt onder meer gevoed door het bericht dat Reuters fors in Internet investeert." Het Britse mediaconcern wil de komende vier jaar 500 miljoen pond (1,8 miljard gulden) investeren in dienstverlening via Internet.

Endemol, dat lange tijd heeft genoten van het succes van Big Brother en ook fors in Internetactiviteiten is gestapt, deed het minder goed. Het entertainmentbedrijf trok geen profijt van het feit dat het ook, net als uitgevers, tot de mediasector wordt gerekend. Het fonds verloor 2,60 euro op 99,80 euro.

Koninklijke Olie steeg ruim 2 procent tot 54,53 euro. De Koninklijke/Shell Groep, waarin Koninklijke Olie 60 procent van de aandelen heeft, maakte vanmorgen haar winstcijfers bekend. De nettowinst over geheel 1999 kwam uit op 8.254 miljoen dollar (17,82 miljard gulden), tegen slechts 350 miljoen dollar in 1998. Daarmee heeft het resultaat van de Koninklijke Shell Groep zich volledig hersteld van de winstval in 1998.

In de markt deed verder het gerucht de ronde dat ABN Amro Commerzbank, een van de grote banken in Duitsland, wil overnemen. Als gevolg daarvan steeg het aandeel ABN Amro met 1,8 procent naar 21,36 euro. In Frankfurt steeg Commerzbank met 9,8 procent.

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)