U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Silvio Berlusconi furieus over regels politieke spotjes


De Italiaanse oppositieleider Berlusconi protesteert fel tegen het aan banden leggen van de politieke reclame. Zijn als tv-spotje begonnen partij Forza Italia kan niet zonder propaganda.

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER

ROME, 10 FEBR. In Italië zijn geen vrije verkiezingen meer mogelijk, want het land zucht onder een autoritair centrum-links bewind dat de oppositie wil knevelen - tenminste, dat is het beeld dat oppositieleider Silvio Berlusconi van zijn land schetst.

Nog nooit is Berlusconi zo ver gegaan als dinsdag in een radioprogramma. De komende regionale verkiezingen zullen "niet legitiem, niet democratisch en niet vrij" zijn, zei de mediamagnaat-politicus- ondernemer. Waarom niet? Omdat hij de kiezers niet meer via zijn drie commerciële zenders mag bombarderen met politieke propaganda.

Deze uitbarsting is een reactie op de nieuwe regels voor politieke reclame die vorige week zijn vastgesteld. Politieke tv-spotjes zijn voortaan verboden op de nationale tv-zenders. Via radio en op lokale tv-zenders mogen partijen nog wel reclame maken voor zichzelf, maar daarvoor zijn regels en maxima opgesteld.

Dat betekent dus geen warme kerstwensen meer van Silvio Berlusconi, geen gelikte spotjes voor zijn partij Forza Italia. Het dreigt de bodem weg te slaan onder Berlusconi's succesvolle idee van politiek als marketing: toen Forza Italia begin 1994 werd opgericht, was het eerst een spot en pas later een partij. Jarenlang heeft Berlusconi de synergie tussen zijn functies als oppositieleider en als mediamagnaat kunnen gebruiken om politieke reclame te maken voor zichzelf. Nu heeft de centrum-linkse coalitie onder aanvoering van Walter Veltroni, partijleider van D'Alema's Linkse Democraten, de vastberadenheid gevonden om in ieder geval iets te doen aan de politieke reclame.

Berlusconi waarschuwt al maanden tegen een verkapte staatsgreep, kneveling van de oppositie, de vorming van een totalitair regime. Maar dat hij beweerde dat de nieuwe regels voor politieke reclame, die bovendien overeenstemmen met wat in veel andere Europese landen geldt, vrije verkiezingen onmogelijk maken, dat ging velen te ver.

"Dit is onverantwoordelijk", protesteerde Veltroni. "Nog nooit is een politicus zo ver gegaan. Wij zijn serieus bezorgd over het verlies aan controle, wat in de politiek een buitengewoon ernstig feit is." Kennelijk vonden ook Berlusconi's adviseurs dat hij te ver was gegaan, want een paar uur na de uitzending van zijn radio-interview deed hij boete via een geschreven verklaring. "Ik heb nooit gedroomd de legaliteit van de komende verkiezingen ter discussie te stellen, voor het vonnis waarvan ik net als iedere goede democraat het hoofd zal buigen." Maar toch klopt het niet volgens Berlusconi. De regels zijn eenzijdig "op een autoritaire manier" opgelegd door de politieke machthebbers, aldus de verklaring. Die nieuwe regels veranderen de vrijelijk tot stand gekomen consensus, en daarom zijn de verkiezingsresultaten bij voorbaat "moreel gezien niet legitiem". Premier D'Alema reageerde gisteren hard: "In Italië bestaat een centrum-rechts dat nogal in de war is en standpunten heeft die ons verwijderen van Europa", zei hij. "Gelukkig zijn deze krachten bij ons niet aan het bewind. " Dat was een verwijzing naar de xenofobe Lega Nord van Umberto Bossi, de nieuwe bondgenoot van Berlusconi. Opiniepeilingen zeggen dat hij Bossi nodig heeft om de regionale verkiezingen in april te winnen.

De zenuwachtigheid van Berlusconi werd gisteren even getemperd doordat hij in één van de corruptiezaken tegen hem in hoger beroep werd vrijgesproken. Eerder was vastgesteld dat een dochteronderneming smeergeld had betaald, maar het Hof van Appèl aanvaardde Berlusconi's verweer dat hij hiervan niet op de hoogte was.

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)