U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Media VS dolblij met antiheld McCain
McCain is de favoriet van de Amerikaanse media sinds hij onverwachts won bij de voorverkiezingen in New Hamphire. "Weinig is zo verrukkelijk als verwachtingen die omver gekegeld worden."

Media doen hun werk in affaire-Kohl
De manier waarop de Duitse media berichten over de affaire-Kohl vormt een belangrijke cesuur in de geschiedenis van de media van de Bondsrepubliek, meent Siggi Weidemann.

Yahoo weg door hack
Het stond niet op de openingspagina van Yahoo, maar met een paar clicks was het nieuws over de hack (inbraak) van de zoekmachine te vinden. Na een aanval van hackers lag de site van Internetbedrijf Yahoo (zoekmachine, nieuwsdienst, online winkelen, gratis e-mail) vannacht drie uur uit de lucht.

'Reclamecode is in strijd met wet'
De Nederlandse Reclame Code verdraagt zich niet met de Mededingingswet van 1997 en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), waarvan artikel 10 de freedom of commercial speech garandeert. Dat stelde raadsman mr. H.J.M. Boukema van verzekeringsbedrijf Centraal Beheer vanochtend tijdens een zitting van de Reclame Code Commissie in Amsterdam.

Fortis wil met clicks Europa in
In de race om mega- acquisities en aandeel- houderswaarde dreigen bankiers zichzelf en hun organisatie voorbij te lopen. Ook Fortis- bestuurder Herman Verwilst zeilt scherp. "Tot dusver geen sociale onrust."

Scientific American
Elektronische detailhandel is nog lucratiever dan al werd verondersteld. Want consumenten die elektronisch kopen, nemen minder de moeite om prijzen en kwaliteiten met elkaar te vergelijken dan consumenten die er voor de deur uit gaan. Omdat de keuze op het web zo onmetelijk groot is, beperken de consumenten zich tot de eerste sites die ze opgezocht en vastgelegd hebben zonder acht te slaan op goedkopere of betere aanbiedingen.

Baan verkoopt Britse dochter Coda
Softwaremaker Baan verkoopt zijn Britse dochter Coda voor 50 miljoen dollar (ruim honderd miljoen gulden) aan het Britse Science Systems. Baan kocht Coda, dat financiële softwarepakketten ontwikkelt, in 1998 voor 87 miljoen dollar.

Vijandig bod slaagt zelden
Vrijdag won Vodafone in Europa, gisteren Pfizer in de Verenigde Staten. Vijandige overnames zijn populair in de internationale bedrijfsarena. Toch mislukken de meeste.

Nieuw: met kleur en foto's
Het was even schrikken gistermorgen voor de 83.000 Europese lezers van 's werelds chicste zakenkrant, The Wall Street Journal Europe. Voor de eerste maal in de geschiedenis kleur op de voorpagina, een kop rechtsboven over drie kolom, en een 'column One' boven de eerste kolom links op de voorpagina.

Tekenen des tijds
Met een vertwijfelde blik grijpt de man naar zijn jas en hoed. Zijn jonge vrouwtje herinnert hem wanhopig aan zijn belofte dat dit hun vrije avond zou zijn, maar toch maakt hij aanstalten de echtelijke woning te verlaten. "Er zijn dingen die een man nu eenmaal niet tegen zijn vrouw kan zeggen!" luidt de tekst in zijn gedachtewolkje. De kop boven de advertentie onderstreept zijn probleem: hoe kan hij het uitleggen aan zijn gevoelige jonge vrouw?

Lucent neemt Ortel Corp. over
Het Amerikaanse Lucent Technologies, wereldwijd een van de grootste fabrikanten van componenten voor optische netwerken, neemt de eveneens Amerikaanse branchegenoot Ortel Corporation over voor 2,95 miljard dollar (6,6 miljard gulden) in aandelen. Het in Californië gevestigde Ortel is gespecialiseerd is in optische technologie voor kabeltv-netwerken. Volgens Lucent heeft de overname geen gevolgen voor Ortel's 550 werknemers in de Verenigde Staten, Europa en China. (AP)

Elektronisch betalen neemt toe
Interpay Nederland, dat het betalingsverkeer in ons land afhandelt, heeft vorig jaar meer dan twee miljard girale transacties verwerkt. Dat betekent een stijging van 10 procent. Het aantal PIN-betalingen groeide in 1999 zelfs met 18 procent tot ruim 700 miljoen. Ook het elektronisch betalen in het buitenland won weer fors aan populariteit. Via Maestro zijn vorig jaar 11,6 miljoen transacties gepasseerd, opnieuw een verdubbeling. Gastgebruik bij geldautomaten, waarbij de klant geld opneemt bij machines anders dan die van zijn eigen bank, nam toe met 31 procent tot 124 miljoen keer. Ook de groei van het gebruik van de creditkaart Eurocard/Mastercard nam vorig jaar weer toe, terwijl betalen via Internet in opkomst is. Dat alles gaat ten koste van het papieren betalingsverkeer. (ANP)

Denda delft onderspit tegen KPN
In de zoveelste juridische krachtmeting tussen telecomgigant KPN en het Oldenzaalse multimediabedrijf Denda heeft de laatste gisteren het onderspit gedolven. De rechter oordeelde in een kort geding onder meer dat KPN de verkoopprijs van haar eigen telefoongids op cd-rom niet hoeft te verhogen. In samenwerking met Gouden Gids bv is Denda vanaf 27 januari begonnen met de verkoop van de 'Nationale Telefoongids' op cd- rom. Twee dagen voor deze - vooraf aangekondigde - marktintroductie heeft KPN in een aantal landelijke dagbladen een kortingsactie gelanceerd. Hierin verlaagde KPN, zolang de voorraad strekt, de verkoopprijs van haar eigen cd-telefoongids van 79 gulden naar 19,95 gulden. Voor de rechter beschuldigde Denda KPN onder andere van oneerlijke concurrentie. (ANP)

Dutchtone-voorzitter stapt op
Jérôme Rémy stapt op als bestuursvoorzitter van Dutchtone, een van de jonge mobiele-telefoniebedrijven in Nederland. Rémy, die sinds december 1997 bij Dutchtone heeft gewerkt aan de expansie van het bedrijf, zet zijn loopbaan vanaf maart voort bij France Télécom, grootaandeelhouder van Dutchtone. Nieuwe voorzitter wordt Jean-Marie Patillot, regionaal directeur van France Télécom. Hij moet de verkoop en de dienstverlening verbeteren en eind 2000 de grens van een miljoen klanten hebben bereikt. (ANP)


Het is gewoon een raar woord, WAP. Als je een site over WAP ziet, flapperen de wapjes je om de oren: wapdevelopers, wapsite, wapforum etcetera. WAP staat voor Wireless Application Protocol, een techniek om op mobiele apparatuur programma's te laten draaien. Daarmee kun je beurskoersen op je mobiele telefoon ontvangen, pizza bestellen, en binnenkort ook videoclips bekijken, aldus de makers van de site Wapped.nl. (www.wapped.nl)

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2000( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)