U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Baan verkoopt Britse dochter Coda

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 FEBR. Softwaremaker Baan verkoopt zijn Britse dochter Coda voor 50 miljoen dollar (ruim honderd miljoen gulden) aan het Britse Science Systems. Baan kocht Coda, dat financiële softwarepakketten ontwikkelt, in 1998 voor 87 miljoen dollar.

Baan is er nooit in geslaagd Coda-producten te integreren in zijn softwarepakketten. Van een uitverkoop door Baan is volgens een woordvoerder van dit bedrijf geen sprake.

Softwarepakketten van bedrijven als Berclain en Antalys die Baan in het verleden heeft overgenomen zijn geïntegreerd in het productaanbod en kunnen daarvan niet zomaar worden losgesneden. De toekomstscenario's die Baan hanteert in de besprekingen met strategische partners (via de zakenbank Lazard Frères) zijn volgens de woordvoerder "ambitieuzer" dan een opsplitsing. Beleggers op de Amsterdamse beurs reageerden vanmorgen positief op het nieuws. Baan noteerde bijna tien procent hoger op 7,80 euro.

De verkoop van Coda, uitgevoerd door voormalig bestuurslid K. Wagenaar, levert Baan een verbetering van zijn kaspositie en versterking van het eigen vermogen op.

Door de verkoop komt het eigen vermogen van Baan volgens ABN Amro- analist R. Belt dichterbij de grens van 50 miljoen dollar zogeheten weerstandvermogen die de onderneming ten minste moet hebben om recht te hebben op een additionele financiële injectie van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Fletcher. De woordvoerder van Baan noemt de verbeteringen van balans en kaspositie " mooi meegenomen", maar ontkent dat deze aanleiding zijn voor de verkoop. Baan zegt dat het op de verkoop van Coda een boekwinst realiseert van dertig miljoen dollar. Dit zou betekenen dat het bedrijf in de afgelopen jaren op de software van het Britse bedrijf flink moet hebben afgeschreven. Een woordvoerder wijst erop dat de overname van Coda is betaald in aandelen Baan die destijds een veel hogere koers noteerden dan tegenwoordig.

Analist Belt van ABN Amro is niet onder de indruk van de prijs die Baan ontvangt voor Coda. Hij schat de omzet die het Britse bedrijf genereert op tussen 65 en 70 miljoen dollar. Het overnemende Science Systems betaalt dus minder dan één keer de omzet. Voor vergelijkbare softwarebedrijven wordt volgens Belt omstreeks vijf keer de omzet neergeteld.

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)