NRC Handelsblad: vandaag Zaterdag 18 december 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Nederland en de inflatie in Economie voor jou.
bolletje Profiel over de Kaukasus.
bolletje De recepten van het kerstmenu uit W&O.
bolletje Z: De Siamese tweeling van paars-II, interview met Hans Dijkstal en Ad Melkert.
bolletje Magazine: Lente in Kosovo.
bolletje Huizingalezing 1999.
bolletje De Stemming: waar moet de opbrengst van rekeningrijden aan worden besteed?
bolletje De winnaars van de schoolkrantwedstrijd.
bolletje Welk land gaat het EK voetbal 2000 winnen?
bolletje Discussie: mag bidden op school?
bolletje In het nieuws:
Dossier Kosovo
Dossier EK 2000
Dossier Bouterse
bolletje Kerstactie 1999
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag met actueel Haags nieuws
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )


Opstand in Roemenië herdacht
TIMISOARA - Een kind houdt bij een herdenking een portret omhoog met een van de slachtoffers van de gevechten in Timisoara in 1989. In deze Roemeense stad begon tien jaar geleden de opstand tegen de communistische dictator Ceausescu. Daarbij stierven duizend Roemenen.
(Foto Reuters)
* Schiphol mag beperkt uitbreiden
Schiphol mag de komende jaren verder groeien zolang de luchthaven binnen de grenzen van een nieuwe milieuvergunning blijft. Dit heeft het kabinet gisteren besloten. Hoe de milieuregels er uitzien, staat nog niet vast. Een nieuwe luchthaven op een kunstmatig eiland in de Noordzee is wat het kabinet betreft voorlopig van de baan.

* Pas op voor de vuurwerkbom
Voor de millenniumwisseling heeft de groothandel dit jaar ruim vier miljoen kilo vuurwerk ingeslagen. Grote zorgen maken specialisten zich over het illegale vuurwerk, dat steeds gevaarlijker wordt.

* Dijkstal verwacht spanningen om zorg
De gezondheidszorg wordt volgend jaar onderwerp van scherpe tegenstellingen in de paarse coalitie, verwacht H. Dijkstal, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. De politiek leider van de VVD keert zich tegen pleidooien van PvdA-fractieleider Melkert om de uitgaven voor de zorg fors te verhogen.

* 'Bouterse vervolgen voor moord'
De advocaat- generaal bij het Amsterdamse gerechtshof adviseert dat de ex- legerleider van Suriname D. Bouterse in Nederland wordt vervolgd wegens de decembermoorden uit 1982.

* Het gevecht om Irak begint opnieuw
De Irak-crisis is na de resolutie van de Veiligheidsraad van gisteren niet voorbij. De wapeninspecteurs van de VN kunnen voorlopig nog niet aan het werk.

* Ruim 7000 vermisten in Venezuela
Overstromingen en modderlawines hebben tot dusver ruim tweehonderd slachtoffers gemaakt in Venezuela. Zevenduizend burgers zijn vermist.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Kok zat op de
persconferentie
vliegbewegingen
te maken

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Adviseurs glijden uit in Content-komedie
Uitzendbedrijf Content gaf vier miljoen gulden uit aan adviseurs die de overname met Creyf's begeleidden. Maar geen van hen zag de voorkennisaspecten waarvoor de bedrijfstop nu in de beklaagdenbank zit.

* Zeeland ziet kapitaal gaan en komen
De Zeeuwen juichen om miljarden investeringen, zoals de bouw van een nieuwe containerterminal in Vlissingen. Maar door de slechte infrastructuur en de eenzijdige economische activiteiten trekken steeds meer mensen weg.

* Het alter ego van de Nieuwe Economie
De inflatie kan over anderhalf jaar de drie procent gaan overstijgen, zo raamde de Nederlandsche Bank deze week. Stagflatie als het alter ego van de Nieuwe Economie.

* Heineken mag Spaanse brouwer overnemen
Bierbrouwer Heineken heeft van de Spaanse ministerraad toestemming gekregen voor de overname van de Spaanse brouwerij Cruzcampo. Heineken moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

* Wouda maakt bij NK indruk op bijnummer
Twee Nederlandse records sneuvelden gisteren op de eerste dag van de nationale winterkampioenschappen zwemmen in Eindhoven. Marcel Wouda scherpte zijn eigen toptijd op de 100 meter schoolslag aan tot 1.02,45 (was 1.02,50), Inge de Bruijn deed hetzelfde op de 50 meter vlinderslag: 26,47 (was 26,53).


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Vlucht naar toekomst
Schiphol ligt op de verkeerde plaats op de kaart. Toen de luchthaven begon op een weilandje aan de ringvaart van de Haarlemmermeer was de bebouwing van Amsterdam nog ver weg en de Randstad een groene ruimte. De luchtvaart was een bedrijvigheid van pioniers en overlast gaf dat niet. Tegenwoordig is de wijde omgeving van Schiphol volgebouwd met nieuwbouwwijken en bedrijvenparken.


Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Frankrijk is een ander land geworden
De tijd van Den Doolaards Druivenplukkers en het kolonialisme is voorbij. In zijn laatste artikel voor Z als correspondent in Frankrijk beschrijft Marc Chavannes hoe de zeden er zijn veranderd, de politiek pragmatisch is geworden en extreem-rechts zijn angel heeft verloren. Zelfs Amerika is niet langer de vijand. 'De VS zijn niet de grote satan die u meent te zien.'

W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
* Eet smakelijk
Veel mensen maken zich zorgen over het voedsel. Maar bijna niemand doet moeite er meer vanaf te weten. "Weinig mensen kennen de voordelen van de technologisering."

M A G A Z I N E
* M: Lente in Kosovo
Op 24 maart van dit jaar gaf de secretaris-generaal van de NAVO Javier Solana het sein voor de aanval op Joegoslavië. Voor het eerst in haar vijftigjarige geschiedenis was de NAVO in oorlog, middenin Europa. Het bondgenootschap hoopte de Joegoslavische president Slobodan Milosevic zo in twee, drie dagen terug naar de onderhandelingstafel te dwingen, om een akkooord te tekenen over de toekomstige status van de onderdrukte provincie Kosovo. Maar de oorlog zou 78 dagen duren. Wat ging er fout? Welke misrekeningen maakte de NAVO? Waarom was niemand voorbereid op de massale exodus van vluchtelingen? Warom haalde Milosevic uiteindelijk bakzeil? Een reconstructie van drie maanden oorlog op de Balkan.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )