U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Heineken

Cruzcampo


Heinekens overname in Spanje mag

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 DEC. Bierbrouwer Heineken heeft van de Spaanse ministerraad toestemming gekregen voor de overname van de Spaanse brouwerij Cruzcampo. Heineken moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Dat heeft Heineken, de op een na grootste brouwer ter wereld, gisteren bekend gemaakt. Wat de voorwaarden zijn, wist de brouwer nog niet. Ook de Spaanse minister van Industrie, Josep Pique, gaf gisteren geen details bij de bekendmaking van de goedkeuring.

Heineken koopt Cruzcampo voor 1,6 miljard gulden van het Britse drankenconcern Diageo (88 procent van de aandelen) en, via Diageo, van de Deense brouwer Carlsberg (11 procent). Cruzcampo heeft een marktaandeel van ongeveer 24 procent in Spanje. Heineken is al (voor 72 procent) eigenaar van het Spaanse El Aguila met een marktaandeel van 13 procent.

Eerder deze week meldde de Spaanse pers dat Heineken na de overname aan aantal brouwerijen zou moeten sluiten omdat het een te sterke positie zou krijgen in een aantal regio's. In Andalusië zou het marktaandeel bijvoorbeeld uitkomen op 70 procent.

"Wij zijn blij met de toestemming", zei Anthony Ruys, vice-voorzitter van de raad van bestuur van Heineken in een verklaring. "We zullen de voorwaarden nader bestuderen en verwachten de transactie in het nieuwe jaar af te kunnen ronden."

Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws. De koers van het aandeel in Amsterdam sloot 7 procent hoger.

Door de overname in Spanje heeft Heineken nu leidende positie's in vrijwel alle belangrijke Europese markten, met uitzondering van Duitsland en het VK. Zowel in Frankrijk en Italië als in Polen en Spanje heeft Heineken nu een marktaandeel van tussen de 33 en 38 procent. In Nederland is het marktaandeel 53 procent.

NRC Webpagina's
18 DECEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)