U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Telecom geeft groei economie flinke zet

Door een financiële redactie
ROTTERDAM, 22 JULI. De auto- en telecommunicatiesector hebben de economische groei in Nederland een belangrijke impuls gegeven. In het eerste kwartaal steeg de bedrijvigheid in Nederland met 3 procent, hetgeen overeenkomt met eerdere schattingen.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt. De vervoers- en telecombedrijven (7 procent) en de handel (4 procent) waren de sterkst groeiende bedrijfstakken.

De groeicijfers over het eerste kwartaal zijn vooral het gevolg van de relatief hoge binnenlandse bestedingen die met 4,4 procent toenamen. Vooral auto's en elektronica waren bij gezinnen in trek. Bedrijven investeerden (totaal 6,9 procent meer) vooral meer in vervoermiddelen en machines. Dit cijfer wordt wel enigszins vertekend door de afronding van enkele grote projecten, die eenmalig het totale investeringsbedrag opkrikken. Zonder deze projecten zouden de investeringen met 5,9 procent zijn gestegen.

Het CBS is optimistisch in zijn economische verwachtingen voor de rest van het jaar. Vergeleken met het laatste kwartaal van 1998 en gecorrigeerd op seizoensinvloeden denkt het bureau dat het economisch groeicijfer voor 1999 op 2,75 procent komt te liggen. Dat is een kwart procent hoger dan de prognose die het CBS in mei hanteerde. Het kabinet gaat in zijn plannen uit van een gemiddelde jaarlijkse groei van 2,25 procent.

De export, net als vorig jaar met 3,6 procent gegroeid, houdt de stijgende lijn vast. Vorig jaar zakte de exportgroei nog fors, van 8,9 procent in het eerste naar 3,5 procent in het vierde kwartaal.

NRC Webpagina's
22 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)