U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Compaq: 'Batterij laadt op terwijl U tikt'


PARIJS, 22 JULi. De Amerikaanse computerfabrikant Compaq heeft in de Verenigde Staten een patent aangevraagd op een uitvinding die ervoor zorgt dat een batterij in een laptop wordt opgeladen terwijl op het toetsenbord wordt getikt. Daardoor kan ruim zeven uur langer zonder stroom op de laptop worden gewerkt.

De vinding wordt uit de doeken gedaan in het nieuwe nummer van het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist, dat dit weekeinde verschijnt. Compaq heeft een techniek ontwikkeld die kinetische (bewegings-) energie omzet in elektrische. Elke lichte aanraking van een toets wordt doorgegeven aan de batterij. Hierdoor kan een batterij tien uur mee, terwijl tot dusver tweeënhalf tot drie uur gangbaar was.

Volgens Compaq is de vindingrijke laptop te verkiezen boven zijn lichtere broertje, de notebook. Onbekend is nog wanneer de eerste Compaqs met 'batterijoplader terwijl U tikt' op de markt komen.

Een ander Amerikaans computerconcern, Apple, verraste gisteren de computermarkt met de introductie van een nieuwe laptop, de iBook. Daarmee borduurt het verder op het succes van de kleurrijke en modern vormgegeven iMac-machines. Hiervan zijn sinds zijn introductie in augustus 1,9 miljoen stuks verkocht.

Ook de iBook verschijnt in een kleur en wel, zoals Apple het zelf noemt, in de 'smaken' mandarijn en zwarte bes. Nieuw aan de laptop is de mogelijkheid zonder draad een internetverbinding te maken. Hiervoor heeft Apple samen met de Amerikaanse telecomfabrikant Lucent apparatuur ontwikkeld, een zogenoemde airport en een basisstation.

De laptop is vanaf september op de Amerikaanse markt te verkrijgen voor 1599 dollar (3358 gulden). Voor de internetapparatuur moet nog eens 398 dollar worden neergeteld. Overigens kan de iBook al zes uur zonder stroom werken. (AFP)

NRC Webpagina's
22 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)