U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Collectieve kracht Oranje imponeert coach Brazilië
ROTTERDAM, 6 JULI. Na de droomgoal van Dennis Bergkamp tegen Argentinië (2-1) zal het Nederlands voetbalelftal morgenavond in de halve finale van het wereldkampioenschap titelhouder Brazilië treffen. De wedstrijd in Marseille begint om negen uur. Zowel Nederland als Brazilië speelt in het traditionele tenue. Nederland met oranje shirt en witte broek, Brazilië in geel shirt en blauwe broek. Scheidsrechter is Mohamed Ali Bujsaïm uit de Verenigde Arabische Emiraten. De Braziliaanse bondscoach Mario Zagallo roemt vooral het collectief van Oranje. ,,In 1974 had Nederland sterren die voetbalden als sterren. Nu is de ploeg de ster. Ik zou niet één speler in het bijzonder willen noemen.''

Branden teisteren Z-Europa
ATHENE, 6 JULI. Griekenland, Cyprus en Zuid-Italië - vooral Calabrië, Sicilië en Sardinië - zijn het afgelopen weekeinde door grote branden getroffen. Op het Griekse eiland Salamina ten westen van de hoofdstad Athene, kwam een vrouw om het leven toen ze uit haar brandende huis probeerde te ontsnappen. Het vuur, dat de noordelijke wijken van Athene bereikte, heeft in Griekenland zeker veertig huizen en duizenden hectaren bos verwoest. Op Cyprus legde het vuur zo'n 5.000 hectare bos in de as. Ten minste vijf mensen raakten gewond. De autoriteiten onderzoeken of de branden zijn aangestoken; binnen een uur brak zondag op 120 plaatsen brand uit. In Zuid-Italië is het brandgevaar afgenomen door een daling van de temperatuur.

Rinus Michels in Parijs' ziekenhuis na hartaanval
PARIJS, 6 JULI. Voormalig bondscoach Rinus Michels (70) is zaterdag enkele uren na de voetbalwedstrijd Nederland-Argentinië in Parijs getroffen door een hartaanval. Zijn situatie is volgens een woordvoerder van de wereldvoetbalfederatie FIFA stabiel. Michels, die op uitnodiging van de FIFA het wereldkampioenschap in Frankrijk volgde, ligt in een ziekenhuis in Parijs.

Begin proces wegens genocide
DEN HAAG, 6 JULI. Voor het Haagse VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië is vandaag het proces begonnen tegen Milan Kovacevic, een Bosnische Serviër die wordt beschuldigd van volkerenmoord, medeplichtigheid aan volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Verwarring over belastingen Japan
TOKIO, 6 JULI. De Japanse premier, Ryutaro Hashimoto, heeft met tegengestelde uitspraken verwarring gezaaid over mogelijke belastingverlaging ter stimulering van de economie. Daardoor kwam vandaag een einde aan een weeklange stijging van de aandelenkoersen. Ook de yen viel terug.

Drie gestolen schilderijen terug
ROME, 6 JULI. Drie kostbare schilderijen twee Van Goghs en een Czanne die in mei werden gestolen uit de Nationale Galerie voor Moderne Kunst in Rome zijn door de politie teruggevonden. Dat heeft de Italiaanse minister van Cultuur, Walter Veltroni, vanmorgen bevestigd. Acht personen zijn gearresteerd.

Nieuwe leider bank Zuid-Afrika
JOHANNESBURG, 6 JULI. De Zuid-Afrikaanse regering heeft het afgelopen weekeinde minister van arbeid Tito Mboweni benoemd tot nieuwe president van de centrale bank in een poging de aanhoudende waardevermindering van de rand een halt toe te roepen.

Holbrooke wil één standpunt
PRISTINA, 6 JULI. De Amerikaanse gezant in de Kosovo-crisis, Holbrooke, heeft na drie dagen pendelen tussen Belgrado en Pristina de Albanezen in Kosovo opgeroepen zich op één standpunt te verenigen. Hij zei tevens dat een oplossing van de crisis onmogelijk is als de status van Kosovo niet verandert.Vandaag zijn in Kosovo internationale waarnemers aan het werk gegaan.

Berber-protest tegen arabisering
ALGIERS, 6 JULI. Duizenden Berbers zijn gisteren in Algerije ondanks een demonstratieverbod de straat opgegaan om te protesteren tegen de arabisering van het land en om officiële erkenning van hun taal, het Tamazight, te eisen. Gisteren, de 36ste verjaardag van de Algerijnse onafhankelijkheid, werd een wet van kracht die gebruik van het Arabisch verplicht stelt in alle publieke transacties en communicaties. Voor de Berbers is de wet, die in 1996 werd aangenomen door een niet-gekozen 'parlement', een ,,oorlogsmachine'' tegen het Tamazight.

NRC Webpagina's
6 JULI 1998



( a d v e r t e n t i e )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)