NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

Oranje
FIFA

Hand van God drijft Engelsen opnieuw tot wanhoop

Door onze redacteur ROBERT MISSET
SAINT-ETIENNE, 1 JULI. Het kostte Diego Maradona twaalf jaar om toe te geven dat de 'Hand van God', die Argentinië op het WK in Mexico aan het eerste doelpunt tegen Engeland hielp, een falsificatie was. Gisteravond schreef de Argentijnse verdediger Jose Chamot in de derde minuut van de verlenging zijn versie van de 'Hand van God' door de bal ongestraft boven het hoofd van de Britse aanvaller Alan Shearer weg te slaan. Het noodlot wilde dat tien Engelse voetballers na een hartverscheurende serie strafschoppen met 4-3 werden uitgeschakeld.

Zo vaak werd Maradona de afgelopen dagen herinnerd aan zijn handsbal op het WK in 1986 dat de Engelsen bijna vergaten hoe de Argentijnse grootmeester in dat legendarische duel zo ongeveer het doelpunt van de eeuw fabriceerde. Gisteravond volgde de onlangs tot een voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeelde nummer 10 van Argentinië zijn landgenoten op de televisie en vanuit Buenos Aires durfde hij te zeggen dat hij geen seconde aan de goede afloop had getwijfeld. Coach Daniel Passarella wel. In pure extase wierp de voormalige verdediger zich op de grond nadat doelman Roa de beslissende strafschop van Batty had gekeerd.

Het leek wederom een valse handtekening van de 'Hand van God' onder de meest opwindende wedstrijd van het WK tot nu toe, waarin Engeland zijn derde ondergang op een groot toernooi vanaf de penaltystip beleefde. Het nemen van strafschoppen dreigt voor het Britse elftal tot een obsessie uit te groeien. Op het WK in 1990 in Italië verloor Engeland van Duitsland, toen eerst Stuart Pierce en vervolgens Chris Waddle faalden vanaf elf meter. Twee jaar geleden toonden de Duitsers zich op het EK wederom sterker in een zenuwenoorlog rond de strafschopstip. Nu was het Gareth Southgate die miste.

Gisteravond liet de verdediger van Aston Villa de noodzakelijke epiloog na 120 minuten voetbal en een 2-2 eindstand aan zich voorbij gaan. Nadat eerst aanvoerder Shearer ook zijn tweede strafschop in het duel met Argentinië onberispelijk had benut, produceerde uitgerekend de uitblinkende Paul Ince een losse flodder. Met zijn redding compenseerde de Argentijnse keeper Roa de fraaie save van zijn Engelse collega Seaman op de inzet van invaller Crespo. Maar waarom had bondscoach uitgerekend David Batty als vijfde man op zijn lijstje gezet? De simpele draver bezweek onder de druk bij een 4-3 achterstand te moeten scoren en toen was alles voorbij.

Met een brok in zijn keel constateerde Hoddle dat ,,dit geen avond is voor excuses, maar een avond om trots te zijn op spelers die als leeuwen hebben verdedigd''. Zelden heeft een Engels elftal zo veel passie getoond als gisteravond in het Stade Geoffroy Guichard, waar het voortdurend onrustig was omdat Engelse en Argentijnse supporters niet van elkaar waren gescheiden. De ontgoochelde Hoddle besefte onmiddellijk na het drama dat hij met een kater zou ontwaken. ,,Dan zullen met mij miljoenen landgenoten zich realiseren hoe dicht wij bij een plaats in de kwartfinales zijn geweest.''

Hoewel de bondscoach het hem niet wilde aanrekenen, zal vooral David Beckham zich schuldig voelen na de pijnlijke ondergang van de Engelse ploeg. In de tweede minuut van de tweede helft had de sierlijke middenvelder van Manchester United van arbiter Nielsen al een vrije trap meegekregen na een overtreding van de Argentijnse aanvoerder Simeone, toen hij zich plotseling in een ,,moment van gekte'' liet gaan. De Deense scheidsrechter wachtte eerst tot de gemoederen waren bedaard en toonde Beckham vervolgens de rode kaart. ,,We hebben een hoge prijs betaald voor die kaart'', verzuchtte Hoddle.

Na de verbanning van Beckham kon het Engelse elftal niet meer het frisse aanvalsspel etaleren waarmee het de Argentijnen een helft lang in verlegenheid had gebracht. Acht wedstrijden op rij had de Argentijnse defensie geen doelpunt hoeven incasseren tot een Engels wonderkind stoere verdedigers als Ayala, Vivas en Chamot tot wanhoop bracht. Met imponerende solo's was Michael Owen de architect van beide Engelse doelpunten en de pas 18-jarige spits van Liverpool toonde bovendien op topsnelheid een verbluffende balcontrole. Het leek soms alsof een jonge Johan Cruijff een Engels shirt droeg.

Eerst versierde Owen een strafschop met een flitsende demarrage die hem langs Chamot en Vivas bracht. Die Argentijnse verdediger leek Owen niet ten val te hebben gebracht. Maar de lichte touché was al voldoende voor Nielsen om binnen tien minuten voor de tweede keer een penalty toe te kennen. Na de overtreding van de Engelse doelman Seaman op Simeone was geen twijfel mogelijk. Toen scoorde Batistuta vanaf elf meter, tevens zijn enige, opvallende bijdrage aan de wedstrijd. Shearer deed veel meer dan alleen koel raak schieten vanaf de penaltystip. Maar hoe ver had Engeland kunnen komen als Owen hem ook in de tweede helft aan het front had kunnen assisteren?

Het meesterstuk van de jonge aanvaller, die de ervaren Sheringham uit de basis had verdrongen, volgde in de 16de minuut. Ademloos volgden de Argentijnen Ayala en Chamot een Britse wervelwind, die pas ging liggen toen Owen zijn briljante solo met een treffer bekroonde: 2-1. Scholes miste vervolgens een grote kans op een derde doelpunt en alleen een prachtig staaltje van huisvlijt hield Argentinië op de been. Batistuta dreigde de vrije trap in de 45ste minuut te nemen, liet het over aan Veron en na diens listige passje voltooide Zanetti het ingenieuze drieluik. De Argentijnse kunst dreigde het daarna te verliezen van de Britse hartstocht. Maar ook het opwindende vervolg van de 'Hand van God' voorzag in een Engels tranendal.

Guus Hiddink is tevreden met Argentinië als tegenstander in de kwartfinale. ,,Het is goed zo'', zei de Nederlandse bondscoach na de wedstrijd van gisteravond. ,,Het wordt zwaar, maar er zijn goede mogelijkheden voor ons. De Argentijnen willen ook voetballen. Ze hebben vele slimme spelers die in de Italiaanse en Spaanse competitie spelen. Het belooft zaterdag iets moois te worden.''

Ook aanvoerder Frank de Boer kan goed leven met Argentinië als opponent. ,,Ik heb zelf nog nooit tegen dat land gespeeld en alleen daarom al vind ik het leuk dat we ze nu ontmoeten.'' Via een Zuid-Amerikaanse route wil de verdediger doordringen tot de finale. ,,Als we winnen van Argentinië is ongetwijfeld Brazilië onze volgende tegenstander. Ook dat moet een geweldige wedstrijd worden. En als we deze twee ploegen hebben verslagen dan kunnen we niet meer stuk. Dan kan je de finale ook winnen en ben je een terechte wereldkampioen, lijkt me.''