U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
WK '98
Oranje

Kluivert heeft spijt van por tegen 'matennaaier'

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
SAINT-DENIS, 15 JUNI. Niet de teleurstelling over het onbevredigende gelijkspel (0-0), maar de frustratie wegens de rode kaart van Patrick Kluivert overheerste in het kamp van het Nederlands elftal na de confrontatie met België. Daardoor moet de spits twee wedstrijden aan de kant blijven en kan hij in de groepswedstrijden tegen Zuid-Korea en Mexico niet meer meespelen.

Verbolgenheid over een nieuwe zwarte bladzijde in het leven van de veelbesproken voetballer was er vooral bij Guus Hiddink. Terug op zijn kamer in het hotel Trianon te Versailles bekeek de bondscoach zaterdagnacht eerst de videobeelden van de schermutselingen tussen Patrick Kluivert en Lorenzo Staelens. En die lieten aan duidelijkheid weinig te wensen over.

In de 81ste minuut van het duel waarin Oranje wanhopig maar tevergeefs trachtte een muur van Belgische verdedigers te slechten, krijgt Kluivert het aan de stok met Staelens. De speler van Club Brugge trekt hem omver zonder dat de zwak leidende arbiter Pierluigi Collina er voor fluit. Staelens reikt Kluivert de hand maar die weigert. Dan krijgt Kluivert van de Belg een opmerking naar zijn hoofd geslingerd die bondsarts dr. Kessel later omschreef als ,,buitengewoon grof''. Kluivert zwaait met zijn vinger naar Staelens en roept: ,,Niet zeggen, niet zeggen!'' Vervolgens krijgt hij een waas voor zijn ogen. Kluivert loopt terug en duwt met zijn elleboog Staelens van zich af. De West-Vlaming gaat, zoals ooggetuige Ronald de Boer later beweert, ,,huilend als een klein kind op de grond liggen kermen'' en slaat zijn handen voor zijn gezicht. De arbiter heeft aanvankelijk niet in de gaten wat er is gebeurd. Hij consulteert de grensrechter, de Maltezer Zammit, waarna Kluivert mag vertrekken.

Na een nachtje slapen vond Hiddink gisteren nog steeds dat Kluivert zich had moeten beheersen. Maar hij kon iets meer begrip opbrengen voor de reactie van Kluivert dan kort na de wedstrijd. En dat had alles te maken met het gedrag van Staelens. Hiddink: ,,Kort voordat we het veld opgingen kregen we van een FIFA-official een twaalf minuten durende preek over fair-play. Ik vind dat dit ook van toepassing moet zijn op verbaal geweld. Door zijn theatrale gedrag is Staelens een matennaaier. Hij heeft Patrick een kaart aangenaaid.''

Wat kreeg Kluivert te horen dat hem zo witheet maakte? In KNVB-kringen werd zaterdagavond gezegd dat Staelens ,,verkrachter'' had geroepen, een lezing die vanmorgen door een van de spelers werd bevestigd. De Belg refereerde daarmee aan Kluiverts affaire met Mariëlle Boon, die vorig jaar een klacht tegen hem indiende wegens seksueel misbruik. Er was echter onvoldoende bewijs om hem te vervolgen. Kluivert, zijn vriend Seedorf en Hiddink hoopten dat de scheidsrechter de opmerking van Staelens had genoteerd op het wedstrijdformulier. De bondscoach: ,,Ik heb niet de illusie dat de tuchtcommissie van de FIFA dit aspect heeft meegewogen.''

Kluiverts incasseringsvermogen werd zaterdagavond op de proef gesteld. Hij werd voortdurend door twee, drie verdedigers op zijn huid gezeten. Daar kwam het nodige trek- en duwwerk aan te pas. In het hart van de verdediging hadden de Belgen drie stoppers geposteerd: Staelens, Verstraeten en Clement. Het felle optreden van de drie Rode Duivels had een verlammende werking op de Nederlandse spits. Twee keer werd hij bovendien ten onrechte afgefloten voor buitenspel, overigens dankzij dezelfde grensrechter die zijn elleboogstoot constateerde.

Kluiverts ongenoegen werd verder gevoed door het uitblijven van de bevrijdende treffer. Maar dat was geen excuus voor zijn gebrek aan professionaliteit. Een speler van zijn kaliber moet elke provocatie aankunnen. Na alles wat hij al heeft meegemaakt is de 21-jarige Kluivert nog steeds niet volwassen. In de eerste wedstrijd sinds lange tijd waarin hij weer geconfronteerd werd met een Nederlandstalige tegenstander, speelde de ex-Ajacied voor eigen rechter.

,,Ik vind het ook erg dat ik de groep heb gedupeerd'', zei Kluivert gisteren na de ochtendtraining. ,,Staelens riep iets dat mijn privéleven raakte, iets heel grofs. Dat hij niet wilde vertellen wat, zegt al genoeg vind ik. Ik kon mijn emoties niet de baas. Dat mag niet. Ik heb er heel erg spijt van.'' Aanvoerder Frank de Boer: ,,Ik neem het Patrick een beetje kwalijk.'' Lorenzo Staelens, die in België bekendstaat als een provocerende verdediger, deed het voorval af als een akkefietje. ,,Hij zegt iets, ik zeg iets, het is gewoon zijn fout.''


Zie ook:
Het leiderschap van een positivo (13 juni 1998)

Bergkamp kan al meespelen tegen Belgen (12 juni 1998)

'Vergiftig Overmars, anders gaat het mis' (11 juni 1998)

NRC Webpagina's
15 JUNI 1998( a d v e r t e n t i e )
Oracle - Firesite

Heineken Trophy

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)