U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
( a d v e r t e n t i e )    
Spaarrekening met gratis optie
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
WK '98
Oranje
FIFA

Seedorf keert terug in Oranje op positie Jonk

Door een onzer redacteuren
TOULOUSE, 29 JUNI. Eén wijziging, maar minimaal drie ontevreden gezichten. Ten opzichte van het duel tegen Mexico keert Clarence Seedorf terug in het Nederland elftal dat vanavond de achtste finale speelt tegen Joegoslavië. Hij vervangt Wim Jonk die sprak van ,,een enorme domper''. Ook Patrick Kluivert en Aron Winter hadden op een basisplaats gerekend en zijn dus teleurgesteld. Bondscoach Guus Hiddink brengt voor de vierde keer op het WK nuances aan in zijn opstelling. De weg van Oranje naar het wereldgoud kan kennelijk alleen gepaard gaan met tactische aanpassingen.

Tegen Joegoslavië is Clarence Seedorf weer aan de beurt om mee te doen. Hij verdween uit de ploeg na een teleurstellend optreden tegen België als rechtshalf. Hiddink gaf de speler van Real Madrid toen te verstaan dat hij zich moest richten op een positie centraal op het middenveld, overigens zijn geliefde stek. Hiddink verklaarde gisteravond na de training in het Municipal-stadion van Toulouse extra druk te willen uitoefenen op de achterste linie van de Joegoslaven om zo de gevaarlijke spitsen Mijatovic en Stankovic weg te houden van het doel van Van der Sar. Dat kan kennelijk alleen met het loopwerk van Seedorf en niet met de splijtende pass van Jonk.

Hiddink: ,,Ik beschik over meer goede spelers in de selectie. Daar wil ik optimaal gebruik van maken. Het heeft niets te maken met een gebrek aan vertrouwen in Jonk. Zie dit als een tactische maatregel.'' Jonk was uiterst teleurgesteld over de gang van zaken. ,,Ik heb hier wel een mening over, maar die houd ik nog voor mezelf'', aldus de Volendammer.

Ook Patrick Kluivert had verwacht dat hij, nu zijn schorsing voor de rode kaart tegen België is verstreken, weer in het elftal zou komen. Hij voelt zich in vorm, maar Hiddink houdt hem achter de hand. Kluivert kondigde aan bij de bondscoach ,,om opheldering te vragen''. Hiddink beloofde dat de spits, wiens zaakwaarnemer Sigi Lens in onderhandeling is over een transfer van Milan naar Arsenal, wellicht later in de wedstrijd aan speelminuten toekomt.

De derde teleurgestelde speler is Aron Winter. Gisteren was hij ervan overtuigd terug te keren in het Nederlands elftal. Namelijk in plaats van rechtsback Reiziger. Voor het duel tegen Mexico had Winter zijn positie ter beschikking gesteld omdat hij vreesde af te gaan tegen Blanco. Aangezien Joegoslavië zonder echte linksbuiten speelt, verwachtte Winter weer te worden opgesteld. Hiddink vreest echter de activiteiten van Mijatovic die zijn acties vaak vanaf de linkerkant start.

Winter is dus weer de schlemiel van Oranje. Hij werd tot nog toe 101 keer geselecteerd voor het Nederlands elftal. In totaal kwam hij 75 keer in actie voor Oranje. Daarmee zit hij Ronald Koeman (78 interlands), tweede op de lijst achter record-international Ruud Krol (83), op de hielen. Maar van die 75 keer speelde Winter slechts 35 maal een hele wedstrijd.

Hiddink hoopt vanavond op minder concentratieverlies dan tegen Mexico. Hij vindt dat de rechtervleugel ondanks de problemen die Ronald de Boer daar ondervindt ,,naar behoren functioneert''. Joegoslavië is in de ogen van Hiddink ,,een uitgenast team''. De bondscoach verwacht een typisch Balkan-elftal. ,,Tactisch sluw en technisch zeer goed.''


Zie ook:
'Oranje mist brutaliteit van De Kromme' (27 juni 1998)

Nederland met 'klotegevoel' naar achtste finales (26 juni 1998)

'Zubi' brult als een uitgebluste leeuw (25 juni 1998)

Mexicanen hebben tegen Oranje de zon aan hun zijde (24 juni 1998)

'Hele wereld is te koop, Frank en Ronald dus ook' (23 juni 1998)

Onlogische opstelling Nederland pakt goed uit (22 juni 1998)

Het kanon is terug aan het front (20 juni 1998)

Vicieuze bal (20 juni 1998)

Jonk rekent op basisplaats (18 juni 1998)

Sprengers sluit straf niet uit voor Engelsen (17 juni 1998)

Bondsarts pleit voor psychologische hulp Kluivert (16 juni 1998)

Kluivert heeft spijt van por tegen 'matennaaier' (15 juni 1998)

Het leiderschap van een positivo (13 juni 1998)

Bergkamp kan al meespelen tegen Belgen (12 juni 1998)

'Vergiftig Overmars, anders gaat het mis' (11 juni 1998)

NRC Webpagina's
29 JUNI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)