U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Internet-censuur in Zuidoost Azië
De studenten van Indonesië hebben niet alleen Soeharto ten val gebracht. Zij hebben ook Internetgeschiedenis geschreven. Hun zaktelefoons, computers en websites speelden een belangrijke rol in de acties. Dat draagt bij aan de reputatie van cyberspace als Nemesis van autoritaire regeringen. Die geven zich echter niet zomaar gewonnen. Een beschouwing en een case-study.



Gevarenzone
,,TERUG IN DE multimediale steentijd''. Zo reageerde de Süddeutsche Zeitung op de uitspraak van een lagere rechtbank in München in de geruchtmakende strafzaak tegen oud-directeur Somm van het Duitse filiaal van Internetaanbieder Compuserve. Hij werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan het doorgeven van porno uit het buitenland aan Duitse abonnees, al protesteerde hij dat de provider niet meer is dan een simpel doorgeefluik.



Ringo's krakende stoeltje
Als iets de mens onderscheidt van de dodo, is het wel de onlesbare dorst naar kennis. Wie niets wil weten, leeft niet. En omgekeerd. Het is simpelweg waar dat alle beschaving voortkomt uit nieuwsgierigheid. Nergens is dit zo aardig te zien als bij de honger naar informatie die nu al 35 jaar wereldwijd woedt inzake de popgroep The Beatles.



Internet-censuur in Zuidoost Azië
De studenten van Indonesië hebben niet alleen Soeharto ten val gebracht. Zij hebben ook Internetgeschiedenis geschreven. Hun zaktelefoons, computers en websites speelden een belangrijke rol in de acties. Dat draagt bij aan de reputatie van cyberspace als Nemesis van autoritaire regeringen. Die geven zich echter niet zomaar gewonnen. Een beschouwing en een case-study.



De mazen van het net in Singapore
Inwoners van Singapore die een website hebben met informatie over politiek, religie of de rassenverhoudingen in het land moeten een vergunning aanvragen bij de Singapore Broadcasting Authority. Wie het zich kan permitteren neemt een abonnement bij een Indonesische of Australische Internetprovider om ongecensureerd te surfen.



Kinderen en reclame
Duitse kinderen hebben bescherming nodig tegen de krachtige invloed van op hen gerichte reclame, zo heeft de Duitse parlementscommissie voor kinderen gisteren vastgesteld. De De commissie in de Bundestag deed een beroep op de media en de advertentieindustrie om een code voor op kinderen gerichte reclame op te stellen.





,,Who the fuck is James Joyce?'', vraagt een bezwete Engelsman na het concert van Therapy? aan Lotje IJzermans. In een dagboek beschrijft ze haar werk voor VPRO's muziekprogramma Loladamusica. De dagboeken van medewerkers staan regelmatig op de website van de VPRO homepage in de rubriek 'Kaft'. Ze geven een mooie inside look van de programma's.

VPRO's Kaft is de cover van de omroep-homepage met 'de meest interessante onderwerpen' van de uitgebreide site. Naast het dagboek deze week op Kaft: Pinkpop, Junky XL op het Drum Rhythm Festival en de opkomst van de Nederlandse techno-beat en Wis, een kwis. Items wisselen per week.

Bij het aanklikken van de labels verschijnt er een tekstblok over het onderwerp, maar nog geen verspringing naar de betreffende pagina. Een goede manier om de weg op de uitgebreide VPRO-site niet kwijt te raken. Kaft richt zich specifiek op het eigen omroepaanbod in plaats van het media-overzicht.

Onder het motto 'Weten is scoren' kan de echte VPRO-fan dan ook bij Wis ('is een kwis!') zijn omroepkennis vergroten. Drie nieuwe vragen per week, en er zijn - op zijn VPRO's - geen prijzen te winnen.

De al eerder geprezen omroep-site krijgt volgens een woordvoerder ongeveer 400.000 bezoeken per maand. Bij Kaft, dat bestaat sinds het begin van dit jaar, komt iedereen sowieso via de homepage terecht. De reacties op Kaft zijn overwegend positief, ,,maar soms vinden bezoekers de inhoud te cryptisch'', aldus de woordvoerder.

(www.vpro.nl)

NRC Webpagina's
30 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)