U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Affaire Srebrenica

Nieuws

Chronologische reconstructie

Commissie Bakker

Achtergrond

Opinie

Links

Opinie

Schrijver Ronald Giphart heeft op dinsdag 11 juli namens een groep van 40 schrijvers een aan de Nederlandse politiek gerichte Open Brief voorgedragen die de politici oproept op een andere manier om te gaan met de zaak Srebrenica.

Srebrenica past geen relativering
(24 december 1999)
Een klein land mag vele voordelen hebben, niet als het gaat om begrip voor grote zaken. Nederland is tenslotte een zwakstroom-democratie die de hoge voltage van grote beslissingen slecht verdraagt. Grote zaken - goed of slecht - kunnen slechts geabsorbeerd worden, indien teruggebracht tot kleinere proporties.

Opwinding over wangedrag Dutchbat is misplaatst
(22 december 1999)
In het gisteren gepresenteerde Feitenrelaas over het wangedrag van Dutchbat-militairen in Srebrenica staat veel dat te betreuren valt. Maar de overdosis aan politieke correctheid waaraan politici zich nu te buiten gaan, is overdreven, meent J.M. Bik. Een F-side supporter doet wel ergere dingen

Nostra culpa
(16 november 1999)
Nederland slaakt een zucht van verlichting. Ruim vier jaar na de tragedie in Srebrenica pleiten de Verenigde Naties in een rapport Dutchbat grotendeels vrij van schuld.

Srebrenica toont moreel failliet
(22 augustus 1998)
De hachelijke aftocht van de Dutchbat-militairen uit Srebrenica is niet alleen een vlek op het blazoen van de Nederlandse strijdkrachten, maar betekent ook het morele failliet van de ethische beginselen die Nederland al decennialang gratuit hoog in het vaandel voert, vindt Thomas von der Dunk.

Leiding Dutchbat was pro-Servisch
(17 augustus 1998)
Voor de commandant van Dutchbat waren de moslims van Srebrenica de 'bad guys' en de Bosnische-Serviërs de 'good guys', meent Ed Ribbink. Die houding heeft de Dutchbatters ervan weerhouden zoveel mogelijk moslims te redden.

Nederland heeft moeite met de verwerking van Srebrenica
(14 augustus 1998)
Het onderzoek naar de gebeurtenissen rond de val van Srebrenica wordt bemoeilijkt door het onvermogen van de Nederlandse politiek om het recente verleden op een juiste manier te reconstrueren, meent Gertjan Dijkink. Voortdurend wordt vergeten dat in 1995 de veiligheid van Dutchbat en niet van de moslimbevolking vooropstond.

Minister van oenigheid
(12 augustus 1998)
Drie jaar geleden werd de strijd om Srebrenica beslecht. De Bosnische Serviërs begonnen met hun 'etnische zuivering', waarbij tussen de 4.000 en 7.000 mannen zijn verdwenen. Nederlandse militairen van Dutchbat, de eenheid die de enclave onder haar hoede had, zijn erbij geweest toen deze deportaties naar het graf begonnen.

Het verloren vaderland
(13 juli 1997)
Na Srebrenica is Nederland niet meer hetzelfde.

Nobele taak Dutchbat had niet in ramp hoeven eindigen
(10 juli 1996)
Precies een jaar geleden viel de moslim-enclave Srebrenica. Dutchbat moest toezien hoe duizenden mannen werden gedeporteerd, van wie vermoedelijk velen zijn vermoord. Volgens J.J.C. Voorhoeve valt Dutchbat echter niets te verwijten: de VN zijn in gebreke gebleven.

NRC Webpagina's
11 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad