U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Extreem-rechts
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


EXTREEM RECHTS

MINDER STEMMEN, MEER GEWELD

VOORPOST

PARTIJEN

MAATREGELEN

LANDEN

MUZIEK

MEDIA

INTERNET

SYMBOLEN

BOEKEN

Runentekens
Extreem-rechtse partijen en organisaties maken veelvuldig gebruik van slogans, codes en symbolen. Een goed voorbeeld van rechts-extremistisch geheimschrift vormen de runentekens. Wie anno 2000 runentekens op pamfletten, kledingstukken, lichaamsdelen of muren aantreft, kan er vrij zeker van zijn dat het om extreem-rechtse invloeden gaat. Vooral onder skinheads en hooligans genieten de runentekens grote populariteit. Een overzicht van de belangrijkste tekens met hun ‘diepere' betekenis:

Odal-rune Odal-rune. Wordt onder meer gebruikt door deNederlandse Volksunie. Odal (ook wel ‘othal')betekent bezit.

Hakenkruis Het hakenkruis behoeft weinig toelichting. Hetwordt nu vooral nog gebruikt door de fascistischeactiegroep Aktiefront Nationaal Socialisten.

Trifos De Trifos, ook wel triskel (drievoet). Dit teken wordt onder meer gebruikt door de Zuid-Afrikaanse Afrikaner Weerstand Beweging (AWB).

Blanke ras Dit teken symboliseert het blanke ras. Onder meer gebruikt door de Ku Klux Klan en vroeger door CP'86.

Voorpost Hét symbool voor ‘de man'. Dit teken wordt onder meer gebruikt door de Vlaamse en Nederlandse afdelingen van Voorpost.

Rune-teken Dit teken doet sterk aan een rune denken. Hetwordt gebruikt door de Nederlandse en Duitse afdelingen van het Aktiefront Nationaal Socialisten.

SS-teken Een overwinningsteken. Werd tijdens de Tweede Wereldoorlog (in dubbele vorm) gebruikt door de SS.

Wolfsangel De wolfsangel, de Nederlandse tegenhanger van het hakenkruis. Werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de NSB.

Wolfsangel met zwaard Een variant op de algemene wolfsangel. Werdgebruikt door NSB'ers die verbonden waren aande rechterlijke macht of de politie.

Wolfsangel met schep De spade op deze wolfsangel verwijst mogelijk naar de Nederlandse Arbeidersdienst, een organisatie waar de NSB ooit voet aan de grond probeerde te krijgen. Het teken werd begin jaren negentig in Leeuwarden aangetroffen.

Pijlkruis Het pijlkruis. Symbool van de Britse nazi-groep League of St. George en van nazi-collaborateurs in Hongarije en Roemenië.

Hét symbool van de Amerikaanse Ku Klux Klan. Ander KKK-symbool: de vlag van de ‘zuidelijken' uit de Burgeroorlog (een Andreaskruis voorzien van sterren).

NRC Webpagina's
8 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad