NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


 BIBLIOTHEKEN
 GESCHIEDENIS KB
 JUBILEUM KB
 HISTORIE
 ORGANISATIES
 VAKBLADEN
 NIEUW
 OUD
 COLLECTIES
 BLINDEN
 VARENDEN
 IMMIGRANTEN
 OPLEIDINGEN
 ZOEKSYSTEMEN
 PRIVÉCOLLECTIES
 LINKS

Zoeksystemen
Wie voor een paar tientjes lid wordt van de Koninklijke Bibliotheek of van een universiteitsbibliotheek, kan ter plekke of thuis via de website van de KB in tientallen geavanceerde bibliografische PICA-systemen zoeken. Een greep:

Nederlandse Centrale Catalogus (NCC)
Dit bestand bevat de bibliografische gegevens en de vindplaatsen van circa 12 miljoen boeken en bijna 500.000 tijdschriften in meer dan 400 bibliotheken in Nederland. De database wordt direct en voortdurend bijgewerkt. Men kan het bestand op twaalf manieren doorzoeken, onder andere op titel, auteur en trefwoord.

Online Contents
Hierin staan de inhoudsopgaven van ruim 12.500 tijdschriften op alle wetenschapsgebieden. Dit bestand, waaraan sinds september 1992 wordt gewerkt, bevat vooral wetenschappelijke, maar ook algemene en populair-wetenschappelijke tijdschriften. Het wordt dagelijks bijgewerkt en groeit jaarlijks met meer dan twee miljoen artikelbeschrijvingen.

Regionale bestanden
Hierin vindt u onder meer Adamnet, HofNet, IJsselNet, NoordNet en RODAMnet. RODAMnet geeft bijvoorbeeld toegang tot de titels van ongeveer 2,5 miljoen boeken en tienduizenden tijdschriften in de Gemeentebibliotheek Rotterdam, de Bibliotheek van de Erasmus Universiteit en die van het Rotterdamsch Leeskabinet en het Maritiem Museum 'Prins Hendrik'.

Bibliografie Nederlandse Taal- en Literatuurwetenschap (BNTL)
Een jungle in boekvorm, je beste vriend als digitaal bestand. Deze prachtige database, die wekelijks wordt uitgebreid, bevat beschrijvingen van boeken en tijdschriftartikelen op het gebied van de Nederlandse en Friese taal- en letterkunde. Naast Nederlandse en Belgische zijn ook buitenlandse publicaties opgenomen. Aan de beschrijvingen zijn trefwoorden en systematische codes toegevoegd. De perioden 1940-1945 en 1960-1994 zijn geheel ontsloten; de perioden 1946-1959 en 1995-1996 zijn in bewerking. Onmisbaar voor neerlandici.

Catalogus Epistularum Neerlandicarum (CEN)
Dit is een catalogus van de tot op heden ontsloten brieven in de collecties van onder meer de universiteitsbibliotheken van Amsterdam, Leiden, Groningen en Utrecht, plus een aantal belangrijke musea en stadsbibliotheken. In de CEN worden ongeveer 800.000 brieven beschreven of kort samengevat.

NRC Webpagina's
3 september 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) AUGUSTUS 1998