NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


 BIBLIOTHEKEN
 GESCHIEDENIS KB
 JUBILEUM KB
 HISTORIE
 ORGANISATIES
 VAKBLADEN
 NIEUW
 OUD
 COLLECTIES
 BLINDEN
 VARENDEN
 IMMIGRANTEN
 OPLEIDINGEN
 ZOEKSYSTEMEN
 PRIVÉCOLLECTIES
 LINKS

Oud

De Librije, gevestigd in de Zutphense St. Walburgskerk,is het oudste nog bestaande bibliotheekgebouw van Nederland. Halverwege de zestiende eeuw lieten de twee kerkmeesters, Conrad Slindewater en Herman Berner, naast het koor van de kerk een grote boekenzaal bouwen "om de veld winnende hervorming tegen te gaan'.

Librije
Foto: Freddy Rikken

Het idee was dat mensen wel van hun dwalingen zouden genezen wanneer ze maar goede boeken zouden lezen. Noemenswaardig zijn de pilaren met afbeeldingen van de vier evangelisten en van diverse andere heiligen; op de een na laatste pilaar vanaf de ingang staat een afbeelding van Christus als Salvator Mundi (Verlosser van de Wereld) met de tekst "ego sum via veritas et vita' ("ik ben de weg, de waarheid en het leven').

De driehonderd boeken liggen vastgeketend aan de houten banken met lessenaars opdat niemand de boeken kon stelen. Het overgrote deel van de collectie was aangekocht door de beide kerkmeesters in de eerste helft van de zestiende eeuw. Enkele boeken kwamen vrij via erfenissen van enkele geleerde Zutphenaren en weer andere werden gedoneerd door voormalige kloosters in de omgeving van de stad. Voor de liefhebbers: op de vloer onder de lessenaars zijn de sporen te zien van de duivel die - aldus de legende - de monnik Jaromir betrapte op het eten van een kippetje in vastentijd. Foto Freddy Rikken

NRC Webpagina's
3 september 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) AUGUSTUS 1998