NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


 BIBLIOTHEKEN
 GESCHIEDENIS KB
 JUBILEUM KB
 HISTORIE
 ORGANISATIES
 VAKBLADEN
 NIEUW
 OUD
 COLLECTIES
 BLINDEN
 VARENDEN
 IMMIGRANTEN
 OPLEIDINGEN
 ZOEKSYSTEMEN
 PRIVÉCOLLECTIES
 LINKS

Nieuw

Een van de meest geavanceerde bibliotheken van Nederland bevindt zich in Eindhoven. Philips Corporate Design heeft geld gestoken in de openbare bibliotheek om nieuw technologisch vernuft te kunnen testen. De elektronicagigant heeft ook zijn voormalige fabriek 'de Witte Dame' ter beschikking gesteld.

Bibliotheek Eindhoven
Foto: Freddy Rikken

Daar huizen ook de Akademie Industriële Vormgeving, het European Design Centre en Philips Corporate Design zelf. Het idee van de architect was van de bibliotheek een open huis te maken: toegankelijk, simpel en direct. Gebruikers, zo bleek al snel, vinden vooral het gemak belangrijk; hun zoektocht naar informatie moet tot een minimum beperkt worden. Een beetje assistentie is daarbij welkom.

Bibliotheek Eindhoven
Foto: Freddy Rikken

Het bibliotheekpersoneel is het daar eigenlijk wel mee eens: administratief werk kan zo mooi worden omzeild. Een van de opvallendste attributen in de Witte Dame is de futuristische infowall bij de ingang van de bibliotheek, die 'ontwaakt' zodra er een bezoeker in de buurt komt. Wie tijd over heeft, klikt door de speelse browsing zone - de 3D-variant van een catalogus. Vaste bezoekers krijgen een smartcard die bijhoudt welke boeken ze lezen en waar hun voorkeur naar uitgaat. Speciaal voor kinderen is er een 'associatiescherm', dat bijvoorbeeld plaatjes van dolfijnen automatisch koppelt aan plaatjes van andere zwemmende zoogdieren.

NRC Webpagina's
3 september 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) AUGUSTUS 1998