S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de veertiende aflevering.

Resultatenlijst
Dat klinkt leuk, maar werkt het ook? Laten we bijvoorbeeld eens zoeken naar UNSCOM, de VN-commissie die belast is met de ontwapening van Irak. Als je bij AltaVista UNSCOM intypt, krijg je 6285 hits. Bovenaan de resultatenlijst staat een persbericht van het Iraqi National Congress, gevolgd door pagina's van een Australische nieuwssite, The International Action Center en de Amerikaanse ambassade in Ottowa (!). Google daarentegen geeft 'slechts' 307 verwijzingen en stuurt de gebruiker als eerste naar een pagina van het Stockholm International Peace Research Institute waarop een voorbeeldig, zij het wat gedateerd overzicht van de gebeurtenissen omtrent UNSCOM, is geplaatst. Op de tweede plaats geeft Google de homepage van UNSCOM bij de website van de VN.

Screenshot Google zoektocht

Niet alleen slaagt Google er dus in uiterst relevante informatie te leveren, de zoekdienst slaat ook van elke pagina een kopie op. Het voordeel is dat zo'n cached pagina doorgaans veel sneller is te downloaden dan het origineel. Bovendien kun je als de betreffende pagina is verdwenen deze nog altijd bij Google opvragen.

Google is gebaseerd op drie jaar onderzoek en verkeert momenteel nog in de experimentele fase. Dat betekent dat er zo nu en dan iets mis gaat. Soms is Google slecht te bereiken en is de zoekdienst tergend langzaam. Ook heeft Google 'slechts' zo'n twintig procent van de naar schatting 330 miljoen bestaande webpagina's geïndexeerd. Maar als dit initiatief van de Stanford studenten Larry Page en Sergey Brin commercieel uitgebaat zal worden, dan zullen deze probleem ongetwijfeld verholpen worden. Het duo zelf twijfelt er in ieder geval niet aan dat ze in de voetsporen van een beroemd Stanford studenten duo zal treden, Jerry Yang en David Filo, de oprichters van Yahoo!. Onlangs werd startkapitaal verkregen van Sun. Het duo denkt dat Google binnen een half jaar naar de beurs kan worden gebracht.

Jeroen van Bergeijk (jvb@ziplink.net)
www.ziplink.net/~jvb

Terug naar begin

Zie ook:
Mensen doen het beter. Over de alternatieve webindex Open Directory
(26 jan. 1999)

Portals in Webwereld.

NRC Webpagina's
28 januari 1999

Archief:
Internet roddel eindigt in 'gerespecteerde' media 
(14 januari 1999)

Internetnieuws van 1998 
(31 december 1998)

Digitale bloemetjeswei in You've Got Mail 
(21 december 1998)

Websites omarmen oude media 
(9 december 1998)

De leukste winkels van Internet 
(2 december 1998)

Kerstkopen op Internet  
(25 november 1998)

Demo or die  
(19 november 1998)

Vernieuwende misdaad? 
(12 november 1998)

Zines 
(5 november 1998)

Webschrijven is
een nieuwe kunstvorm
 
(29 oktober 1998)

Click + Drag:
nachtclub van het Internettijdperk?
 
(22 oktober 1998)

Vlotte truien en khaki broeken
tijdens Internet World beurs
 
(17 oktober 1998)

De realiteit is: failure 
(10 oktober 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)