U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Mensen doen het beter

MARIE-JOSÉ KLAVER
Internet is de laatste twee jaar bijna onherkenbaar veranderd. Er zijn tientallen miljoenen nieuwe netizens bijgekomen, commerciële websites zijn als paddestoelen de grond uitgeschoten en e-mail wordt tegenwoordig vaak als een glossy tijdschrift vormgegeven, compleet met foto's en veel kleur. De meest verbazingwekkende verandering is wel dat voorheen vanzelfsprekende voorzieningen als zoekmachines op de beurs opeens miljarden dollars waard blijken te zijn.

Iets van het oude 'netgevoel', onbaatzuchtige saamhorigheid gekoppeld aan een alternatieve pioniersgeest, is terug te vinden bij de doe-het- zelf-zoekmachine Open Directory. Een kleine 6.500 vrijwilligers proberen sinds juni vorig jaar het Web opnieuw te ordenen in een overzichtelijke thematische index met een zoekfunctie waarmee ook bij AltaVista, Hotbot en veertien andere zoekmachines gezocht kan worden. Tot nu toe zijn 312.229 sites gerecenseerd en geïndexeerd in 40.162 categorieën als kunst, wetenschap en sport.

De meeste zoekmachines zijn veranderd in portals, opstapjes naar het web, met veel extra diensten als gratis e-mail en spelletjes. Het indexeren van websites wordt aan robots of een te kleine staf over gelaten. Onder het motto 'humans do it better' wordt bij de Open Directory wereldwijd samen gewerkt aan een nieuwe webindex zonder reclamebanners en gesponsorde zoekresultaten. Iedereen mag meedoen en een categorie onder zijn of haar hoede nemen. De initiatiefnemers van de Open Directory geloven heilig dat onbezoldigde redacteuren met vereende krachten iets kunnen doen tegen de 'link rot' waaraan de oorspronkelijke zoekmachines en webdirectories zijn gaan lijden door de razendsnelle groei van het Net. Helemaal voor het goede doel is Open Directory niet meer. Sinds zondag maakt de index deel uit van Netcenter, de portal van Netscape. Met de alternatieve webindex hoopt het bedrijf, dat reeds tientallen miljoenen dollars in Netcenter heeft geïnvesteerd, de dienst aantrekkelijker te maken. De 'menselijke' zoekmachine past goed bij de andere andere persoonlijke features van Netcenter. Of de vrijwilligers ook gratis voor Netscape (waarde 8 miljard gulden) willen werken, zal de toekomst uitwijzen.

(directory.netscape.com)

NRC Webpagina's
26 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)