S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de dertiende aflevering.

Date: Thu, 14 Jan 1999 00:24:54 -0500
From: Jeroen van Bergeijk <jvb@ziplink.net>
To: web@nrc.nl
Subject: Internet roddel eindigt in 'gerespecteerde' media

Dat er iets meer aan de hand was dan een willekeurige aflevering van de Drudge Report, werd duidelijk toen afgelopen zondagavond het RNW Nieuws in mijn electronische brievenbus arriveerde. Het RNW Nieuws is een dagelijks nieuwsoverzicht gemaakt door Radio Nederland Wereldomroep. Voor Nederlanders die in den vreemde verblijven, is het een uitstekende manier om op de hoogte te blijven van wat er in Nederland gebeurt. Omdat op zondag het maatschappelijk leven in Nederland stil staat, wordt het RNW Nieuws op die dag gevuld met buitenlandse berichten. Zodoende vernam ik het volgende: ,,De Amerikaanse president Clinton heeft geen kind verwekt bij een Afro-Amerikaanse prostituée uit Little Rock. Volgens het weekblad Time Magazine lijkt het DNA van Clinton in de verste verte niet op dat van de zoon van de vrouw." Ik blijf het onvoorstelbaar vinden hoe Drudge's roddel en achterklap kunnen eindigen in gerespecteerde, wereldberoemde bladen als Time of serieuze Nederlandse radiouitzendingenen als die van de Wereldomroep.

"This is clearly not gossip"
Primary Colors
Natuurlijk kende ik het verhaal al van voor zondagavond. In Primary Colors, de verfilming van het gefictionaliseerde verslag van Clintons verkiezingscampagne, dook het gerucht al op. In de film heeft de latere president van de Verenigde Staten bij een zwarte vrouw een kind  verwekt, een gebeurtenis die hem tijdens zijn campagne achtervolgt. Dit gerucht circuleerde al jaren in Arkansas, de thuisstaat van Bill Clinton, maar niemand had er ooit veel waarde aan gehecht. Tot Matt Drudge het verhaal begin vorige week nieuw leven inblies. De roddeljournalist wist te melden dat de tabloid Star een zwarte prostituée had betaald om het DNA van haar 13-jarige zoon te laten onderzoeken om zodoende te kunnen bepalen of de jongen inderdaad Clintons zoon was zoals de vrouw beweerde (het DNA van Clinton is gedeeltelijk bekend dankzij het Starr Report). ,,This is clearly not gossip, rumor, or anonymous charges being maliciously directed at a politician", verzekerde Drudge zijn lezers. Een week later moest hij bekennen dat hij ernaast zat.


>>> Lees verder

NRC Webpagina's
14 januari 1999

Archief:
Internetnieuws van 1998 
(31 december 1998)

Digitale bloemetjeswei in You've Got Mail 
(21 december 1998)

Websites omarmen oude media 
(9 december 1998)

De leukste winkels van Internet 
(2 december 1998)

Kerstkopen op Internet  
(25 november 1998)

Demo or die  
(19 november 1998)

Vernieuwende misdaad? 
(12 november 1998)

Zines 
(5 november 1998)

Webschrijven is
een nieuwe kunstvorm
 
(29 oktober 1998)

Click + Drag:
nachtclub van het Internettijdperk?
 
(22 oktober 1998)

Vlotte truien en khaki broeken
tijdens Internet World beurs
 
(17 oktober 1998)

De realiteit is: failure 
(10 oktober 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)