S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de vierde aflevering.

Date: Thu, 29 October 1998 07:06:00 - 0200
From: Jeroen van Bergeijk <jvb@ziplink.net>
To: web@nrc.nl
Subject: Webschrijven is een nieuwe kunstvorm


Xander Mellish schrijft korte verhalen en publiceert die op Internet. En dat feit alleen maakt haar werk in de literaire wereld verdacht, ook al heeft haar website in het afgelopen jaar meer dan tweehonderdduizend bezoekers getrokken. "Twee jaar geleden wilde ik meedoen aan een van de traditionele literaire voorleesavonden in New York, maar de organisatoren lachten me gewoon keihard uit", vertelt Mellish. ,,‘Waar is je boek?’, vroegen ze. Als je geen boek hebt, ben je geen schrijver, dat was de boodschap." Mellish wist wel beter. Zij was niet de enige schrijver die haar heil op het net had gezocht. Talloze beginnende - en ervaren - schrijvers publiceren uitstekende verhalen op het Web. En om haar gelijk te bewijzen begon ze haar eigen voorleesavonden in New York: Webwriters in the Flesh.

Logo van de webschrijvers. Illustratie: www.xmel.com/oct26.html
Maar wat is dat, een webschrijver? ,,Anders dan een ‘gedrukte’ schrijver heeft een webschrijver controle over de timing, de presentatie en het ontwerp van zijn werk", aldus Mellish. ,,Als het vandaag is geschreven, kan het morgen worden gepubliceerd. De webschrijver heeft allerlei soorten ‘gereedschap’ die een gedrukte schrijver niet heeft: beeld, animatie, geluid, video. Hij kan de lezers veel beter bij zijn werk betrekken, waardoor het schrijven tweerichtingsverkeer wordt, in plaats van een soort eenzijdig preken van de kansel. Webschrijven is geen vervanging voor het gedrukte schrijven. Het is een nieuwe kunstvorm."


>>> Lees verder

NRC Webpagina's
29 OKTOBER 1998

Archief:
Click + Drag:
nachtclub van het Internettijdperk?
 
(22 oktober 1998)

Vlotte truien en khaki broeken
tijdens Internet World beurs
 
(17 oktober 1998)

De realiteit is: failure 
(10 oktober 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)