S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de twaalfde aflevering.

Date: Thu, 31 Dec 1998 00:03:54 -0500
From: Jeroen van Bergeijk <jvb@ziplink.net>
To: web@nrc.nl
Subject: Internetnieuws van 1998

Alle grote Internetpublicaties blikken deze week terug op het oude jaar. Wat was het belangrijkste Amerikaanse Internet nieuws van het afgelopen jaar?

Groei van het Internet
The New York Times vindt dat de groei van het Internet het belangrijkste Internetnieuws van dit jaar was. En daar valt veel voor te zeggen. Afgelopen jaar groeide de Amerikaanse Internetbevolking met 18 miljoen mensen naar 70 miljoen in totaal. Dat betekent dat ruim een kwart van de Amerikaanse bevolking online is. Met die enorme groei werd het web dan eindelijk een massamedium. Internet wordt nu gebruikt voor alledaagse zaken: een briefje schrijven aan je broer, boeken kopen, de weersverwachting bekijken en natuurlijk het laatste nieuws volgen. Het zal nog wel even duren voordat Internet in Nederland net zo ingeburgerd is als hier, maar dat het zal gebeuren lijkt me onontkoombaar.

Lewinksy affaire
Ook ZDNet vindt "The Net Goes Mainstream" het belangrijkste Internetnieuws van het afgelopen jaar. In het overzicht van technologienieuws staat deze ontwikkeling op de tweede plaats (op nummer een staat de antitrust rechtszaak tegen Microsoft).
monica lewinsky
"Is er nog een bedrijf zonder url of e-mail?", vraag ZDNet zich af. Belangrijke gebeurtenissen in de 'mainstreaming' van het net waren natuurlijk de toespraak van president Clinton waarin hij toegaf een relatie te hebben gehad met Monica Lewinsky, de publicatie van het Starr Report en de ruimtereis van de 77-jarige John Glenn. Het publiek richtte zich voor deze nieuwsgebeurtenissen in eerste instantie tot Internet, en niet zozeer tot oude media als radio en televisie. Meer en meer kwamen websites ook met primeurs. Matt Drudge, die als eerste over de Lewinksy-affaire berichtte, is natuurlijk de bekendste 'nieuwsjager', maar ook Salon had dit jaar enkele scoops die grif door de oude media werden overgenomen.


>>> Lees verder

NRC Webpagina's
31 DECEMBER 1998

Archief:
Digitale bloemetjeswei in You've Got Mail  
(21 december 1998)

Websites omarmen oude media  
(9 december 1998)

De leukste winkels van Internet  
(2 december 1998)

Kerstkopen op Internet  
(25 november 1998)

Demo or die  
(19 november 1998)

Vernieuwende misdaad?  
(12 november 1998)

Zines  
(5 november 1998)

Webschrijven is
een nieuwe kunstvorm
 
(29 oktober 1998)

Click + Drag:
nachtclub van het Internettijdperk?
 
(22 oktober 1998)

Vlotte truien en khaki broeken
tijdens Internet World beurs
 
(17 oktober 1998)

De realiteit is: failure 
(10 oktober 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)