U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Auteursrecht

Artikelen uit:

1999

1998

1997

1996



Auteurswet 1912
Wetten Nu
Buma
Stemra
MP3.com
Legal Net Services
Ministerie van Justitie
Instituut voor Informatierecht
Business Software Alliance



23 DECEMBER 1996

  • Muzieklobby wint in Genève op punten
    De miljardenlobby van uitgevers, muziekbedrijven en filmindustrie heeft de miljardenlobby van de telecommunicatie en bedrijven die toegang bieden tot Internet op punten verslagen. In Genève is vrijdagovereenstemming bereikt over twee nieuwe verdrag en die de bescherming van auteursrechten in deelnemende landen uitbreiden tot onder meer Internet.

21 DECEMBER 1996

  • VN-verdragen voor copyright op Internet rond
    Een toekomst waarin consumenten het nieuwste toneelstuk of de meest recente film thuis op de computer kunnen bekijken of de laatste hit van Madonna via Internet kunnen binnenhalen, is gisteren een stuk dichterbij gekomen. Na drie weken onderhandelen zijn 160 landen het in VN-verband grotendeels eens geworden over wereldwijde verdragen die piraterij in cyberspace moeten voorkomen.

2 DECEMBER 1996

  • Oprekken auteurswet beperkt vrije informatie
    Elektronische informatie moet even direct toegankelijk blijven als gedrukte informatie. Dat is niet alleen van groot maatschappelijk belang, ook voor de verdere ontwikkeling van de elektronische informatievoorziening zelf dienen geen juridische barri&egra ve;res opgeworpen te worden, die er niet zijn bij de papieren informatie.

28 NOVEMBER 1996

  • Een raar goedje
    Als u een pak laat maken (de juiste vakterm is, geloof ik: een kostuum), en als u het pak in ontvangst neemt en afrekent, bent u ongetwijfeld de eigenaar - en niet de kleermaker die het heeft gemaakt. Dus als u voor uw bedrijf een softwarepakket laat ontw erpen, en dat wordt bij u geïnstalleerd, en u betaalt het, bent u .... Mis, dus.

12 OKTOBER 1996

13 JULI 1996

  • Vuurwerk met Webtel niet meer op Internet
    Het Haarlemse bedrijf Vuurwerk moet onmiddellijk ophouden met het aanbieden van Webtel op Internet. In Webtel zijn telefoonnummers en bijbehorende gegevens opgenomen uit de CD-foongids op cd-rom van PTT.

27 JUNI 1996

  • PTT eist verbod elektronische gids
    PTT Telecom wil een voorlopige schadevergoeding van vijftienduizend gulden ontvangen van Vuurwerk, een Haarlems bedrijf dat op het Internet een elektronische telefoongids aanbiedt. Bovendien moet de gids met onmiddellijke ingang van het computernetwerk ve rdwijnen.

18 JUNI 1996

  • VS èn China kraaien victorie
    Het akkoord aangaande de bescherming van intellectueel eigendom dat China en de Verenigde Staten gisteren te elfder ure hebben bereikt, wordt door beide lande beschouwd als een overwinning. Maar in Peking, en in toenemende mate in Azië, dat voor een belangrijk deel afhankelijk is van economische betrekkingen met beide landen, bestaat kritiek op de welhaast rituele terugkeer van handelsconflicten tussen China en de VS.

17 JUNI 1996

  • Bronnen in Peking melden: Akkoord China en VS over handel
    Chinese en Amerikaanse onderhandelaars in Peking hebben tegen het middauur een akkoord bereikt in het slepende handelsconflict over intellectueel eigendom. Dit hebben bronnen rond de onderhandelaars vanmiddag gemeld. Aan het begin van de middag werd de la atste hand gelegd aan een gezamenlijke verklaring.

6 JUNI 1996

  • Ook in Cyberspace zijn afspraken nodig
    Met de komst van nieuwe media lijkt de bescherming van intellectueel eigendom moeilijker te worden. Zijn we daarom toe aan ingrijpende aanpassing van het auteursrecht? Minister Sorgdrager roept op tot zelfregulering door rechthebbenden, aanbieders en gebr uikers van de nieuwe media.

6 JUNI 1996

31 MEI 1996

  • Kassa op Internet
    Internet is wel ,,de grootste kopieermachine ter wereld'' genoemd. En dit is nog maar het begin. De moderne elektronica knaagt aan de vanzelfsprekendheid waarmee het auteursrechtwereldje exclusieve en absolute verbodsrechten nog steeds als de normale toes tand blijft beschouwen. Het jongste voorbeeld vormt de rekening van tien gulden per maand die het bureau Buma/Stemra in het vooruitzicht stelt aan eenieder die ook maar een jingle gebruikt in zijn persoonlijke elektronische etalage (Web-site).

29 MEI 1996

  • Buma wil geld voor muziek op Internet
    De auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra dreigt verspreiders van muziek op Internet, het wereldwijde computernetwerk, gerechtelijk te vervolgen. Gebruikers van Internet zijn boos omdat Buma/Stemra geld wil zien voor de muziekfragmenten die via het net ten gehore worden gebracht.

22 APRIL 1996

  • Actie PTT tegen nummers Internet
    De elektronische telefoongids van Nederland die sinds kort op Internet geraadpleegd kan worden is een inbreuk op het auteursrecht. Dat heeft een woordvoerder van PTT Telecom vanmorgen gezegd.

14 MAART 1996

15 FEBRUARI 1996

  • Informatiejunks in de maak
    ,,Stel, je hebt een horloge gekocht. Je loopt de winkel uit en een voorbijganger vraagt je hoe laat het is. 'Vijf over tien', zeg je. Dan tikt de horlogier je op de rug. 'Mag ik een gulden van u, want dat horloge heb ik geleverd'."

Artikelen uit:


NRC Webpagina's
23 oktober 1998

economie voor jou

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)