U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Auteursrecht

Artikelen uit:

1999

1998

1997

1996



Auteurswet 1912
Wetten Nu
Buma
Stemra
MP3.com
Legal Net Services
Ministerie van Justitie
Instituut voor Informatierecht
Business Software Alliance



20 OKTOBER 1998

  • Europees auteursrecht bedreigt nieuwe media
    Het auteursrecht is volgens een beroemde uitspraak van een Amerikaanse rechter ,,een motor van de vrije meningsuiting want het verschaft de economische prikkel om gedachten en gevoelens te scheppen en te verbreiden.''

1 SEPTEMBER 1998

  • Rechter bang voor proces op Internet
    Mogen partijen in een gerechtelijke procedure elkaars processtukken op Internet zetten? Nee, zegt de Europese rechter, die spreekt van ,,misbruik van de procedure''.

15 AUGUSTUS 1998

  • Kort geding KPN tegen Lycos van de baan
    Het Nederlandse telefoonboek keert niet terug op de website van de zoekdienst Lycos. Lycos heeft schriftelijk bevestigd de telefoongegevens die het had gekocht van het Belgische bedrijfje Kapitol niet meer te gebruiken. Daarmee is het kort geding dat KPN tegen Lycos had aangespannen van de baan.

30 JULI 1998

  • KPN spant geding aan tegen uitgevers
    KPN Telecom heeft een kort geding aangespannen tegen de Duitse uitgever Lycos Bertelsmann en de Belgische onderneming Kapitol. De gedaagde bedrijven verspreidden de afgelopen weken via de internetsite van zoekmachine Lycos Nederland - vast vertrekpunt voor veel websurfers - een complete telefoongids voor de Benelux en Denemarken.

18 JUNI 1998

  • Conflict LiteROM geschikt
    Het conflict over auteursrechten op literaire recensies op een cd-rom van de bibliotheken is geschikt. Auteurs krijgen voortaan betaald voor opname van hun recensies.

26 MEI 1998

  • Zorg Buma over Internet-piraterij
    Buma/Stemra is bezorgd over de verspreiding van auteursrechterlijk beschermd materiaal via Internet. Volgens directievoorzitter C. Vervoord van de auteursrechtenorganisatie is de situatie in Nederland onder controle, maar ligt het probleem bij aanbieders van materiaal in landen die de internationale verdragen ter bescherming van auteursrechten niet hebben ondertekend.

9 MEI 1998

  • Cultuurbarbaren en dieven
    Het oude hackersadagium 'information wants to be free' ten spijt, groeit de behoefte bij kunstenaars, fotografen, journalisten en andere content workers om hun werk te beschermen tegen ongeoorloofd kopiëren en hergebruiken naarmate het Internet in betekenis toeneemt.

20 APRIL 1998

  • Bibliotheken vrezen gevolgen Europese Databankrichtlijn
    "Een nachtmerrie voor bibliotheken", zo noemt Rudi van de Velde, directeur van het Nederlands Bibliotheek en Lectuur Centrum (NBLC), de Europese Databankrichtlijn die binnenkort in de Nederlandse wetgeving wordt verwerkt. De Databankrichtlijn is bedoeld om producenten van gegevensverzamelingen zoals wetsteksten, krantenartikelen en encyclopedieën een soort auteursrechtelijke bescherming te bieden.

3 APRIL 1998

  • Het vrije verkeer van informatie is niet in gevaar
    W. Sorgdrager, minister van Justitie: "In het hoofdredactioneel commentaar van 25 maart spreekt deze krant haar vrees uit voor 'draconische (auteursrechtelijke) maatregelen' van de Wereld Organisatie voor Intellectueel Eigendom (WIPO) en de EU. Het vrije verkeer van informatie zou op het spel staan en de stem van de gebruikers, intermediairs en consumenten van het Internet zou te zwak doorklinken in Brussel. Op welke maatregelen nu precies gedoeld wordt, is mij uit het commentaar niet duidelijk geworden."

1 APRIL 1998

  • Stichting Beeldrecht waakt over de auteursrechten van kunstenaars
    De Stichting Beeldrecht liet onlangs een affiche van het bisdom Utrecht verbieden, omdat het de auteursrechten schond van het schilderij Who's afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman. ,,Wij zijn redelijk en clement'', zegt Yvonne van Eck, ju riste van Beeldrecht.

26 MAART 1998

  • Journalisten krijgen geld voor Internet
    Dagbladuitgevers en journalisten hebben een principe-overeenkomst bereikt over de vergoedingen die redacteuren ontvangen voor het hergebruik van hun krantenartikelen voor elektronische media zoals CD-ROM, Internet en databanken.

25 MAART 1998

  • Internet op slot
    ,,Het auteursrecht is over het algemeen goed hanteerbaar op de elektronische snelweg'', bericht minister Sorgdrager (Justitie) in haar recente nota over de juridische noden van de komende informatiemaatschappij. Hoe komt ze erbij. De WIPO , de wereldorga nisatie voor intellectueel eigendom, heeft een aantal draconische maatregelen voor het Internet opgesteld. De Europese Unie maakt zich op dit dunnetjes over te doen. ,,Nu is Internet nog vrij'', zei de Amsterdamse auteursrechtexpert Hugenholtz onlangs teg en het vakblad Computable. ,,Ik ben bang dat het op slot gaat.''

21 MAART 1998

  • Opgetogen na het vonnis over cd-rom
    De uitspraak van de president van de Haagse rechtbank in kort geding gisteren dat de Amsterdamse student Pavle Bojkovski uit een cd-rom van Koninklijke Vermande gekopieerde wetteksten niet hoeft te verwijderen van zijn website op het Internet, is door bei de partijen met instemming ontvangen.

21 MAART 1998

  • Ook op wetten komt auteursrecht
    De student die Nederlandse wetten op het Internet zette, kreeg gisteren gelijk van de rechter. Maar de Europese richtlijn over auteursrecht dreigt zulke praktijken van ,,infonauten'' in te halen.

20 MAART 1998

  • Vonnis
    Tekst van het vonnis in de zaak ,,Kopiëren wetteksten van cd-rom toegestaan''

20 MAART 1998

  • Kopiëren wetteksten van cd-rom toegestaan
    De student die een zestigtal wetteksten had gekopieerd van een cd-rom van uitgeverij Koninklijke Vermande en op het Internet had gezet, hoeft die teksten niet van zijn website te verwijderen.

14 MAART 1998

  • Uitgever tegen student die zich teksten toe-eigent
    Op wetteksten berust in Nederland geen auteursrecht. Maar is het ook toegestaan wetteksten van een cd-rom van een uitgever te 'plukken' en op Internet te zetten? Die vraag staat centraal in een kort geding dat deze week diende voor de Haagse rechtbank.

3 MAART 1998

  • Auteurswet vormt hinderpaal voor bibliotheekarchief
    De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag is niet in staat haar wettelijke plicht tot archivering van elektronische publicaties na te komen. Dit is het gevolg van beperkingen in de Auteurswet en de vergankelijkheid van informatiedragers als diskettes en magneetbanden waarop gegevens worden bewaard.

3 MAART 1998

31 JANUARI 1998

22 JANUARI 1998

  • Bibliotheek terug van de cd-rom naar het papier
    De Rijksuniversiteit Groningen is een van de vijfhonderd afnemers die de LiteRom, een cd-rom met literatuurrecensies, na een rechterlijk verbod hebben teruggestuurd naar de uitgever. Deze bibliotheek heeft - in tegenstelling tot het merendeel van de Neder landse bibliotheken - nog recensies op papier.

21 JANUARI 1998

  • Bibliotheken zitten zonder boekrecensies
    Het merendeel van de bibliotheken beschikt niet langer over recensies van Nederlandstalige literatuur. Dit is het gevolg van een juridisch steekspel over de LiteRom, een cd-rom met 50.000 boekrecensies.

Artikelen uit:


NRC Webpagina's
20 oktober 1998

economie voor jou

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) OKTOBER 1998