U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE




Profiel

Agenda

Boeken

Cultureel Supplement

Zaterdags Bijvoegsel

Magazine

Big Brother gebreideld
In voetbalstadions, langs uitgaansstraten, op de tram: overal rukt het cameratoezicht op. Alles ten koste van de privacy van de burger. Een nieuw systeem van kpn gaat misbruik tegen.
(28 april 2001)

Aan het juiste adres
Internetadressen voorzien van een handtekening kunnen fraude voorkomen. Door toename van e-commerce wordt de behoefte aan een dergelijk veilig syteem steeds groter.
(21 april 2001)

Humorloos lachen
Mensen lachen om een band te scheppen. Wie spreekt lacht vaker dan zijn toehoorder. Daarmee is de oude theorie dat we lachen om humor van de baan. Maar een eenduidige nieuwe theorie van de lach is er nog niet.
(7 april 2001)

Blonde mummies uit Xinjiang
In de Takla-Makan- woestijn in Chinees Turkestan zijn zeer goed bewaarde mummies gevonden, gehuld in kleurige kledij. Ze zijn tot 4000 jaar oud en zien er 'Europees' uit. Wie waren ze en waar kwamen ze vandaan?
(31 maart 2001)

'Stuur maar een hele geit'
Het mond- en klauwzeervirus gedraagt zich niet zoals Nederlandse onderzoekers gewend zijn. Het eerste geval in Nederland was pas na eindeloos testen aantoonbaar.
(24 maart 2001)

Quantum-ijs
Waar stopt de buitenissige quantumwereld en begint het ons vertrouwde klassieke domein? Altijd is gedacht dat de overgang geleidelijk verliep, maar Dorit Aharonov houdt het op een soort vriespunt.
(17 maart 2001)

Gevarensignalering moet ook voor kleurenblinden duidelijk zijn
Drukwerk en wegwijzers worden steeds kleuriger. Voor één op de twaalf mannen is dat alleen maar verwarrend: zij zijn kleurenblind.
(10 maart 2001)

Ramp in slow motion
Met een unieke methode en dankzij unieke digitale opnames is het Enschedese technisch adviesbureau msnp er in geslaagd om de schokgolven van de explosies van S.E. Fireworks tot in detail vast te leggen.
(3 maart 2001)

Studiehuisstudenten: ze komen!
In september gaan de eerste studiehuisscholieren naar de universiteit. Wat kunnen de universiteiten verwachten? Steeds meer opleidingen halen een vwo-leraar in huis die ze dat haarfijn mag uitleggen.
(24 februari 2001)

Klein maar fijn
De bijna complete erfelijke code van de mens bevat een verrassing: we hebben amper meer genen dan de zandraket. Het begrip van onszelf wordt er niet makkelijker op. Ons dna blijkt geen blauwdruk, slechts een onderdelenlijst.
(17 februari 2001)

Inzicht als genade
Dat ene moment van de ontdekking, waarop ineens alle stukken van een wetenschappelijke puzzel in elkaar vallen, is geen onvermijdelijke conclusie van de voorgaande inspan- ningen. Constante kwaliteitscontroles in wetenschap bedreigen werkelijk origineel en creatief werk.
(10 februari 2001)

Raadselachtige genvariaties
Nijmeegse celbiologen hebben genvarianten ontdekt die het risico op een kind met een open ruggetje (spina bifida) beïnvloeden. Van het gen met de tongbrekende naam Pdgfra komen in de Westerse bevolking vijf varianten voor.
(3 februari 2001)

Arm en opgewerkt
Dat er ook opgewerkte uranium in de met verarmd uranium verzwaarde munitie zit, blijkt al veel langer bekend. Bijzonder gevaarlijk lijkt het niet.
(27 januari 2001)

Geen garantie
Een goedgekeurde koe kan tòch bse veroorzaken. Ruimen van besmette boerderijen en slachtafval verbranden blijven noodzakelijk.
(20 januari 2001)

Arm uranium
In het debat over de gevaren van blootstelling aan verarmd uranium lijkt iedereen in Europa zijn kalmte te hebben verloren. Een inventarisatie van feiten, verzinsels en risico's.
(13 januari 2001)

Abstracte oertaal
Wat is de eerste stap naar taal? Symbolisch denken, zegt Terrence Deacon. 'Dat is de drempel naar taal. De onderlinge verwijzing van woorden is cruciaal.'
(6 januari 2001)

NRC Webpagina's
28 APRIL 2001

2001
2000
1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad