U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE




Profiel

Agenda

Boeken

Cultureel Supplement

Zaterdags Bijvoegsel

Magazine

De pijnstiller voorbij
Aspirine lijkt onverwoestbaar. Nauwelijks afgewezen voor de ene kwaal duikt hij op als panacee voor een andere. Als pijnstiller heeft hij afgedaan, maar aspirine wordt nu geslikt tegen een (volgend) hart- of herseninfarct. Het middel zou zelfs helpen tegen kanker, de ziekte van Alzheimer en migraine.
(24 december 1999 )

Eet smakelijk
Veel mensen maken zich zorgen over het voedsel. Maar bijna niemand doet moeite er meer vanaf te weten. "Weinig mensen kennen de voordelen van de technologisering."
(18 december 1999)

'Islamitisch recht verdient respect'
Familierecht ligt gevoelig in Marokko, de islamitische identiteit van het land wordt eraan afgemeten. Antropoloog-islamoloog Léon Buskens onderzocht de relatie tussen wetgeving en lokale praktijk. 'De hoop is dat de nieuwe koning de positie van de vrouw zal verbeteren.'
(11 december 1999)

Het brein en ik
Afgelopen donderdag hield de Amerikaans-Portugese neuroloog Antonio Damasio de nwo-Huygenslezing. Het bewustzijn is wel degelijk een oplosbaar probleem.
(4 december 1999)

Luister nou toch eens!
De praktijk van automatische spraakherkenning door een pc is weerbarstig. Maar in beperkte omstandigheden en via de telefoon werkt het prima.
(27 november 1999)

Ontzamelwoede
Altijd heeft er een taboe gerust op het afstoten door musea van voorwerpen uit de eigen collectie. Intussen puilen de depots uit en ontbreekt het geld om alles te beschrijven en te conserveren. Het congres 'Grenzen aan de groei' doorbreekt de impasse met een leidraad voor helder ontzamelen. Wat te doen met tienduizend botspijkertjes en dertig tandartsstoelen?
(20 november 1999)

Boren en winnen
Serieus studiemateriaal te over. Des te vreemder dat wat de laatste twee weken door politici, actievoerders en media over proefboringen en gaswinning in de Waddenzee te berde is gebracht, nauwelijks op kennis is gestoeld. 'De natuur in de Waddenzee heeft naar verwachting maar minimaal te lijden.'
(13 november 1999)

Pezen!
RSI is één van de belangrijkste aandoeningen van dit decennium, vooral doordat steeds meer mensen met een computer werken. Over ontstaan en verdrijven van RSI bestaan veel visies, maar weinig empirie.
(6 november 1999)

Nattevingerwerk
Voedsel dat meer dan 1 procent genetisch gemodificeerd materiaal bevat, vereist het etiket 'geproduceerd met moderne gentechnologie'. Aldus een vorige week afgekondigde Europese maatregel. Maar er bestaat nog geen techniek om dat percentage vast te stellen. En de regel maakt de onduidelijkheid voor patiënten met een voedselallergie groter.
(30 oktober 1999)

NRC Webpagina's
1999

2001
2000
1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad