NRC Handelsblad: vandaag Donderdag 20 januari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Zingen - alles over deze meest beoefende hobby in Profiel.
bolletje Prime-time propaganda, dorpjes die verzwolgen worden en praten met honden in de Digitale Leestafel.
bolletje Informatie over de staatscommissie Elzinga.
bolletje Economie voor jou over Oud (Time Warner) en Nieuw (AOL).
bolletje In het nieuws:
Dossier Belastingplan 2001
Dossier Referendum Eerste Kamer
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Vuurzee in Kaapstad
KAAPSTAD - Woningen in een van de rijkste buurten van het Zuid- Afrikaanse Kaapstad worden door een vuurzee bedreigd. Het gebied is door de autoriteiten tot rampgebied verklaard. Honderden bewoners hebben zoveel mogelijk eigendommen in auto's geladen en zijn gevlucht. "Het lijkt wel Armageddon", zei een bewoner. De branden begonnen vijf dagen geleden op 120 verschillende locaties. De brandweer dacht de situatie onder controle te hebben, tot het vuur gisteren weer oplaaide. Aanhoudend heet, droog en winderig weer maakt de taak van de brandweer, die onder andere met helikopters werkt, lastig. Tot dusverre is ruim 4.000 hectare beschermd natuurgebied in het naburige nationale park verbrand - meer dan 15 procent van het totaal. Ook zijn plantages en befaamde wijngaarden in het gebied van Stellenbosch in vlammen opgegaan. De schade loopt in de miljoenen dollars. Er zijn tot nu toe geen slachtoffers gevallen.
(Foto Reuters)

Bankpresident wil einde tophypotheek
Hypotheken zouden niet hoger mogen zijn dan de marktwaarde van een woning. Daarom moet de politiek nadenken over een wettelijke regeling die zogenoemde 'tophypotheken' onmogelijk maakt. Dit zegt president A. Wellink van De Nederlandsche Bank vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

* Peper krijgt van commissie geen inzage stukken
Oud-burgemeester A. Peper van Rotterdam, thans minister van Binnenlandse Zaken, krijgt geen voorinzage in het mogelijk belastende materiaal over zijn declaraties. Dit heeft de onderzoekscommissie uit de Rotterdamse gemeenteraad besloten, aldus bevestigen vier ingewijden.

* 'Weg met dat dorpse geloof'
De leiding van de Turks-islamitische beweging Milli Görüs wil moderniseren. Nu moeten de lokale afdelingen en de achterban nog daarvan worden overtuigd.

* Máxima met hoogleraar in café
De Leidse hoogleraar openbare financiën V. Halberstadt heeft een ontmoeting gehad met Máxima Zorreguieta, de vriendin van kroonprins Willem- Alexander. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vanmorgen bevestigd.

* Ex-premier Craxi van Italië dood
De voormalige Italiaanse premier Bettino Craxi, bewonderd als politiek vernieuwer, verguisd wegens zijn corruptie, is gistermiddag overleden in zijn villa in de Tunesische badplaats Hammamet. Craxi was daar in 1994 naar toe gevlucht om niet in Italië terecht te hoeven staan.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Verreweg onze
leukste hobby:
voor het zingen
de kerk in

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Controle Belgische diamanthandel 'lastig'
De Belgische diamantmarkt is in opspraak. Er zouden stenen worden verhandeld, waarmee de Angolese burgeroorlog wordt gefinancierd. Controle is erg moeilijk, erkent de regering. Laatste deel van een tweeluik over de schaduwkanten van de diamanthandel.

* India wil bewijzen dat het niet laf is
India voelt zich vernederd door de afloop van de kaping van het toestel van Indian Airlines, die Pakistan in de schoenen wordt geschoven. Het land wil nu eindelijk actie.

* Eindsprint zet ASML op winst
ASM Lithography, toeleverancier van chipmakers, heeft het afgelopen halfjaar voluit geprofiteerd van het sterke herstel van de markt voor halfgeleiders. De winst groeide boven verwachting.

* Jordan keert terug in NBA als manager
Michael Jordan keert terug in de NBA, het Amerikaanse profbasketbal. Hij wordt mede-eigenaar en manager van de Washington Wizards. "Ik zal zorgen dat mijn voetafdrukken hier overal te zien zijn", zei Jordan gisteren tijdens een persconferentie in Washington.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Huizeninflatie
In kwantitatieve zin is de woningnood, met een bestand van bijna 6,5 miljoen koop- en huurhuizen op ruim vijftien miljoen inwoners, inmiddels overwonnen. Maar daarvoor is een kwalitatieve schaarste in de plaats gekomen waarmee vooral jongeren, die nog aan hun wooncarrière moeten beginnen, worden geconfronteerd. De almaar stijgende prijzen (in 1999 met zestien procent) illustreren dat.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )